Na območju Prisojnika so v soboto pozno zvečer sprožili reševalno akcijo za tremi tujimi planinci. Ljubiteljev gora je bilo v skupini sprva pet, vendar sta dva še pravočasno sama spoznala, da za turo nimata ustreznih izkušenj in opreme, tako da sta se še pravi čas obrnila nazaj. Preostali trije pa so vrh 2547 metrov visoke gore dosegli šele ob sončnem zahodu.

Ob vrnitvi jih je zaradi teme, slabe opreme in težke poti zajela panika. Luči niso imeli in od takrat pričakovano ni šlo ne naprej in ne nazaj. Najprej so jim pomagali kranjskogorski gorski reševalci. Ponoči so jim na goro prinesli odeje in svoja topla oblačila ter z njimi pri skoraj nič stopinjah do jutra počakali na reševalni helikopter, ki jih je nepoškodovane odpeljal v dolino. »Tukaj je Kekec res pasel Prisankove divje koze, vendar to niso filmi, ljudje pa tudi niso koze in za gore potrebujejo opremo, znanje in izkušnje. Kdor jih nima, naj izbira lažje in nižje terene,« je nočno intervencijo komentiral predstavnik za odnose z javnostmi Policijske uprave Kranj Bojan Kos.

Nesreč je sicer te dni v naših gorah veliko. Danes malo pred 8. uro zjutraj so novogoriške policiste obvestili o nezgodi na območju Suhega vrha v bližini Male in Velike Mojstrovke v zahodnih Julijskih Alpah. Izkazalo se je, da je planinec padel približno 30 metrov globoko. Na pomoč so prihiteli gorski reševalci GRS Bovec, dežurna ekipa za posredovanje v gorah in posadka helikopterja Slovenske vojske. Poškodovanega so oskrbeli in s helikopterjem prepeljali na zdravljenje v jeseniško bolnišnico. Policija okoliščine gorske nesreče še preiskuje.

V nedeljo okoli poldneva pa se je med sestopom z 1913 metrov visokega Rdečega roba na Tolminskem pri zdrsu poškodoval 65-letni planinec. Na kraju so ga oskrbeli reševalci GRS Tolmin, nato pa prevzeli člani dežurne ekipe za reševanje v gorah in ga z vojaškim helikopterjem odpeljali v ljubljanski klinični center. Policisti so tujo krivdo izključili.