Zunanje ministrstvo v Stockholmu je pred pogovori poudarilo, da gre za prvo tovrstno srečanje po več letih. »Razmere v svetu so resne,« je opozorila vodja švedske diplomacije in dodala, da je tveganje za uporabo jedrskega orožja trenutno večje kot prejšnja leta, poročajo tuje tiskovne agencije.

Walllströmova je napovedala, da bosta v ospredju srečanja pogodba o neširjenju jedrskega orožja (NPT), ki zajema večino držav, ter konferenca, na kateri bodo prihodnje leto ocenili uspešnost izvajanja tega sporazuma. Ministri naj bi govorili tudi o možnostih za večjo preglednost podatkov o jedrskem arzenalu in o zmanjšanju groženj za razvoj jedrskega orožja.

Nemški zunanji minister Heiko Maas je pred pogovori dejal, da so prizadevanja za jedrsko razoroževanje in neširjenje jedrskega orožja v krizi. »To je nevarnost za mir na svetu. Zoperstaviti se moramo negativnemu trendu,« je poudaril minister, ki se je v ponedeljek v Teheranu zavzel za rešitev jedrskega sporazuma z Iranom iz leta 2015.

Na srečanju poleg gostiteljice Walllströmove sodelujejo še predstavniki Argentine, Kanade, Etiopije, Finske, Nemčije, Indonezije, Japonske, Jordanije, Kazahstana, Nizozemske, Nove Zelandije, Norveške, Južne Koreje, Španije in Švice.