Spreminjanje volilnega sistema, ki ga je naložilo ustavno sodišče, je bila ena od tem današnjega vrha vladne koalicije na Brdu pri Kranju. Poleg možnosti spreminjanja volilnih okrajev je minister danes predstavil tudi možnost ukinitve okrajev z uvedbo neobveznega relativnega prednostnega glasu.

Takšna sprememba zakona o volitvah v DZ se zdi Medvedu najboljša, ali bo takega mnenja tudi 60 poslancev, kolikor glasov je potrebnih za potrditev, pa bodo po njegovih besedah še videli. Dialog bo še tekel, a namigi nekaterih strank dajejo slutiti, da bi bilo soglasje mogoče doseči, je odvrnil na vprašanje, ali torej koalicija še ni enotna glede tega vprašanja. Kot je dejal, je velik optimist, da je v primeru spreminjanja zakona o volitvah v DZ ta možnost edina, ki bi lahko na koncu dosegla 60 glasov v DZ. Tej možnosti so sicer naklonjeni tudi v Levici, NSi in SNS.

Po ministrovih navedbah gre za skoraj enak sistem kot na volitvah za Evropski parlament. Volilnih okrajev ne bi bilo več, v posamezni volilni enoti pa bi bilo na listi posamezne stranke 11 kandidatov. Volivec bi s tem, ko bi obkrožil številko pred stranko, dal glas slednji, obenem pa bo imel možnost oddaje preferenčnega glasu in s tem zelo odločilnega vpliva na to, kateri od kandidatov na listi bi bil izvoljen. Lahko bi obkrožil samo kandidata, kar bi pomenilo, da je obenem dal glas tudi listi. Prav tako bi voljo veljavno izrazil, če bi obkrožil dva kandidata na isti listi.

Prednostni glas bo neobvezen, kar se zdi Medvedu demokratično glede na to, da volivci zelo dobro znajo uporabiti prednostni glas, saj so bili na tokratnih volitvah v evropski parlament prav vsi poslanci izvoljeni s preferenčnim glasom. Po drugi strani pa se volivec lahko ne odloči za nobenega posebej, ampak zaupa vrstnemu redu oz. tistim kandidatom, ki jih posamezna stranka postavi na listi, je povedal Medved.

Glede praga za izvolitev posameznega kandidata bo po ministrovih navedbah še tekla razprava, zdaj pa so ga določili na okoli 4,5 odstotka. To je za dva odstotka manj kot na evropskih volitvah, je povedal minister. Prag za vstop stranke v DZ bo ostal štiriodstotni.

Glede spreminjanja volilnih okrajev pa je Medved dejal, da je to možno storiti, bo pa precej dolgotrajen proces, ne le samo risanje meja, ampak tudi usklajevanje politike in lokalnih dejavnikov. Za potrditev tega predloga je v DZ potrebnih 46 glasov.