Slovenska nogometna reprezentanca se je včeraj dopoldne iz Kranjske Gore preselila na avstrijsko Koroško, kjer je za dva dni začasni dom našla v vasici Porečje na obrobju Celovca. Na stadionu Wörthersee, ki so ga zgradili za potrebe evropskega prvenstva leta 2008 v Avstriji in Švici, je sinoči preizkusila zelenico stadiona, na katerem jo danes čaka že ena odločilnih tekem v boju za nastop na evropskem prvenstvu prihodnje leto.

Slovenci so Avstrijcem prepustili vlogo favorita

»Zavedamo se, kako težka tekma je pred nami in položaja v skupini. Vse naše misli so osredotočene na nas in pripravo načrta, da iztržimo pozitiven izid. Prezgodaj je razmišljati o tem, da je tekma v tretjem krogu že odločilna za razplet kvalifikacij, saj je do konca še veliko tekem. Obe reprezentanci potrebujeta točke. Ker so Avstrijci še brez točke, so pod velikim pritiskom, a pod nič manjšim pritiskom nismo niti mi. Vsako gostovanje je zahtevno. Mi smo bili na prvem gostovanju v Izraelu videti dobro, a v Celovcu nas čaka povsem drugačna tekma in se nanjo tako tudi pripravljamo,« je druženje z mediji začel selektor Matjaž Kek.

Ko je poslušal prevajalca, ki prihaja iz Stuttgarta v Nemčiji, čeprav je Koroška dvojezična dežela, je 57-letni Mariborčan postajal vse slabše volje. Kek je deset let igralske kariere preživel v Avstriji, zato tekoče govori nemško. Ob nenatančnih prevodih je s pripombami pokazal nezadovoljstvo, prevajalec pa je postajal vse bolj rdeč in se je začel potiti. Kek je zagato rešil tako, da je na vprašanja dveh avstrijskih novinarjev odgovarjal kar v nemščini, in če bi slovenski poročevalci zahtevali prevod v slovenščino, bi to naredil kar sam. Avstrijske igralce in selektorja je večkrat pohvalil in izpostavil, da jih zelo spoštuje, a o težavah gostiteljev ni hotel razpravljati, ker jih ima dovolj v svoji ekipi.

Slovenska reprezentanca gradi optimizem na kakovostnih pripravah v odličnih razmerah v Kranjski Gori. Ritem so malce zmotile poškodbe. Krhin je odpadel iz vseh kombinacij, Verbič še ni nared, potem ko na igrišču ni bil skoraj dva meseca. Kek je napovedal, da bo na igrišče poslal le igralce, ki bodo stoodstotno pripravljeni. Slovenci so Avstrijcem prepustili vlogo favorita, a obenem so trdno odločeni, da se bojevito postavijo po robu tekmecu, ki je napovedal, da bo skušal kontrolirati tekmo tako, da bo narekoval ritem tekme z veliko dinamike in napadalnim pristopom. »Oni vedno igrajo tako, jaz pa vam naše taktike ne bom izdal,« se je znašel Kek.

Avstrijcem gori pod nogami

Avstrijcem po porazih s Poljsko doma (0:1) in Izraelom v gosteh (2:4) gori pod nogami. Triinpetdesetletni selektor Franco Foda je pod hudim pritiskom, da mora v junijskem paketu tekem s Slovenijo in Severno Makedonijo v Skopju osvojiti vseh šest točk. »Tekma je po pomembnosti za obe ekipi kot finale. Za oboje je vložek velik. Moštvo je delalo zelo dobro, fantje so osredotočeni na naloge in zelo motivirani. Moramo narekovati ritem, biti dinamični v napadu in trdni v obrambi ter samozavestni,« je na včerajšnji opoldanski tiskovni konferenci povedal Franco Foda, ki so ga novinarji spraševali, ali se boji za svojo službo. »S takšnimi scenariji se v svoji karieri nikoli nisem ukvarjal. Vedno je v ospredju delo, da se čim bolje skupaj pripravimo na tekmo,« je v slogu gospoda odgovoril Foda.

Avstrijci v en glas zatrjujejo, da zmaga marca lani proti Sloveniji, ki jo je vodil Tomaž Kavčič, v Celovcu s 3:0 ne pomeni nič, ker je bila to le prijateljska tekma, ki je nekaj povsem drugega od kvalifikacijske. Marko Arnautović, Avstrijec po očetu in Srb po mami, sicer pa zelo svojeglav nogometaš, je marca lani Sloveniji zabil dva gola. Tudi drevi bo napadalec West Hama kot vodja avstrijskega napada največja nevarnost za gol Jana Oblaka. »Ne smemo delati majhnih napak, kot smo jih v Izraelu, ko so nam gostitelji zabili štiri gole iz štirih strelov. Moramo začeti osvajati točke. Naredil bom vse, kar je v moji moči, da bo ekipa lačna zmage in motivirana, da zaigramo na evropskem prvenstvu. Sem velik optimist,« je bil jasen Marko Arnautović. Mediji namigujejo, da bi se poleti lahko preselil v Inter iz Milana, kjer je pred desetimi leti že preživel eno sezono kot posojeni igralec, a se ni naigral, se je pa dobro naučil italijanščine.

Avstrijski nogometaši se na druženju z mediji niso izkazali za poznavalce reprezentantov Slovenije. Le redki poznajo kakšnega Slovenca po priimku. Zvezdnik David Alaba ni mogel izgovoriti niti Jan Oblak, zato je raje le naštel, na katerih igralnih položajih je Slovenija najmočnejša. Izpostavil je mesto vratarja in ofenzivnega vezista (Iličić). Danes bosta v slovenski skupini G še tekmi Latvija – Izrael in Severna Makedonija – Poljska. Na obeh tekmah so favoriti gostje.