Kot so danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnili v GE, bodo število zaposlenih najbolj skrčili v Belfortu v vzhodni Franciji, kjer je tudi sedež njihove evropske podružnice GE Energy, in v pariški regiji.

Po pojasnilih župana Belforta Damiena Meslota in drugih predstavnikov tamkajšnjih lokalnih oblasti bodo odpuščanja v največji meri zajela delavce, ki delajo na področju plinskih turbin. Ob tem so opozorili, da regijo, ki sta jo v zadnjih desetletjih prizadela že upad rudarstva in težke industrije, čakajo težki časi.

Napovedana odpuščanja bodo velik izziv tudi za Macrona, ki je lokalnim oblastem ta mesec zagotovil, da skrbno spremlja razvoj dogodkov.

Konglomerat dobil 50 tisoč evrov kazni

GE sicer v Belfortu zaposluje skoraj 4000 ljudi, med njimi 1900 v plinskem sektorju. Prav operacije, povezane s plinskimi turbinami, že leta slabijo njegovo poslovanje in naj bi bile ključni krivec tudi za njegovo velikansko izgubo v lanskem letu. Ta je namreč znašala kar 22,8 milijarde dolarjev.

GE je že leta 2015 napovedal ukinitev 6500 delovnih mest v Evropi, dve leti pozneje pa je število zaposlenih znižal še za dodatnih 12.000.

Francija je konglomeratu letos naložila 50 milijonov evrov kazni, saj ni držal obljube, dane ob napovedi prevzema energetskega dela francoskega koncerna Alstom leta 2014, da bo ustvaril vsaj 1000 novih delovnih mest.