Kanadčani in Finci so odločali o naslovu prvaka na letošnjem SP elitne skupine. Finci so želeli priti do tretjega po letih 1995 in 2011, Kanadčani do skupno 24. in tretjega v zadnjih petih letih. Na koncu so se veselili Finci, za katere je postala Bratislava srečno mesto. Tudi leta 2011, ko so bili do danes zadnjič prvaki, so namreč zmagali v slovaški prestolnici.

Pot do finala je bila težja za Fince, ki so s postavo, v kateri je sicer obetavni mladi 18-letni zvezdnik Kaapo Kakko (postal je prvak v kategorijah do 18, 20 let in med člani), ni pa številnih uveljavljenih igralcev iz NHL, izločili dve favorizirani ekipi. Najprej v četrtfinalu branilce naslova s prejšnjega SP Švede, ko so se vrnili po zaostanku in zmagali v podaljšku, v polfinalu pa še prve favorite Ruse, ki so si danes na tekmi za tretje mesto priborili le tolažilno nagrado v obliki brona po zmagi po kazenskih strelih proti Češki.

A tudi Kanadčani so se namučili ali pa imeli srečo na poti do finala: ne sicer v polfinalu, ko so bili prepričljivi s Češko (5:1), pač pa v četrtfinalu, ko so proti Švicarjem bili že v izgubljenem položaju, pa se rešili z golom manj kot sekundo pred koncem.

Odlična finska obramba

Danes so Kanadčani, ki so bili vendarle favoriti, naleteli na granitno Finsko, kakršno so izkusili že Rusi. Vratar Kevin Lankinen in njegovi soigralci so se trdo borili za vsak plošček, Kanadčani pa so premoč v prvem delu kronali šele na polovici, ko je v polno zadel Shea Theodore.

A že pred tem so imeli Finci lepo priložnost za gol; ob kanadski številčni prednosti so pobegnili v protinapad, Kanadčani so nepravilno ustavili Jereja Sallinena, toda Oliwerju Kaskiju je vratar Matt Murray kazenski strel ubranil.

Odločilna zadnja tretjina

So pa Finci v prvem delu zadeli še vratnico, blizu uspeha je bil Harri Pesonen, toda tudi Kanadčani so pred koncem zadeli le okvir vrat, neuspešen je bil po silovitem strelu Philipe Myers.

V drugi tretjini je bila igra bolj enakovredna, priložnosti na obeh straneh pa so se kar vrstile. A sta bila oba vratarja razpoložena, z izjemo finske akcije ob igralcu več v 23. minuti. Že po nekaj sekundah je igro 5-4 kronal finski junak Marko Anttila, ki je na tem SP dosegal gole, ko je bilo najbolj potrebno, ter poskrbel za izenačenje. Pozneje pa je vratarju Lankinenu še enkrat pomagala vratnica ob poskusu Pierre-Luca Duboisa.

Finska je pokazala zobe na začetku zadnje tretjine. Po akciji za golom je natančno podal Veli-Matti Savinainen, pred vrati pa je bil na pravem mestu kdo drug kot Anttila.

Sledil je silovit pritisk Kanade, ki je oblegala vrata Fincev, ki pa so zdržali vse nalete. In v trenutkih, ko si si lahko malo oddahnili, zadali Kanadi zadnji udarec. Z natančnim strelom ob vratnici in pod rokavico Murrayja je Harri Pesonen dokončno določil finale.

Kanada je seveda še poskušala, že takoj po prejetem zadetku potegnila vratarja iz gola, toda zaman. Lankinen ni več klonil in največji finski junak letošnjega SP se je lahko s soigralci veselil presenetljive, a zaslužene končne zmage.

V Bratislavi in Košicah se je tako končalo letošnje srečanje najboljših ekip na svetu; naslednja izvedba bo leta 2020 v Švici, leta 2021 bo SP v Latviji in Belorusiji, 2022 pa na Finskem.