Po dolini in prelazih Aoste je potekala krajša, a zelo zanimiva gorska etapa s petimi vzponi. Na četrtem smo videli napad, ki je bil preveč za vodilnega Jana Polanca, ki je takrat že predal virtualno rožnato majico, in sicer Primožu Rogliču. Slovenski orel je medtem vseskozi blokiral napade Vincenza Nibalija.

Izjemna vožnja Carapaza

Pred vzponom na Colle San Carlo je imela ubežna skupina 1:40 prednosti pred glavnino. Kot rečeno je na najtežjem vzponu etape napadal Nibali, Italijanov moštveni kolega Damiano Caruso pa je diktiral tempo skupine, ki je uspešno lovila ubežnike. V vodstvo je prešla skupina devetih kolesarjev, med katerimi so bili vsi glavni favoriti. Svoj napad na etapno zmago je tri kilometre pod vrhom sprožil Richard Carapaz, stik z njim so uspeli držati zgolj Roglič, Nibali, Mikel Landa in Miguel Angel Lopez.

Roglič in Nibali sta bila prisiljena sodelovati, Ekvadorec si je namreč do vrha priboril dobre pol minute prednosti. Sledil je spust, v katerem je Carapaz uspel zadržati naskok, na vrsti pa je bil še zadnji vzpon, kjer je pobegli dodatno pritisnil in šest kilometrov pred koncem bežal že z dobro minuto prednosti, do konca etape pa z izjemno vožnjo oblekel rožnato majico. Drugo mesto je danes zasedel Britanec Simon Yates z minuto in 32 sekundami zaostanka, še 22 sekund pozneje so skozi cilj prišli favoriti. Tretji je bil Italijan Nibali, Roglič pa osmi, ki je še naprej skupno drugi.

Roglič še naprej v odličnem položaju

V skupnem seštevku ima Carapaz sedem sekund prednosti pred Rogličem in 1:47 minute pred Nibalijem. Polanc je čez cilj prišel 7:41 minute za današnjim zmagovalcem, kar je bilo dovolj za 28. mesto. Po 14 etapah je član ekipe UAE Emirates na sedmem mestu, za Ekvadorcem zaostaja 3:29 minute. Tretji Slovenec na dirki Grega Bole (Bahrain-Merida) je bil danes 98., skupno je 112.

Carapaz je postal prvi Ekvadorec v rožnati majici vodilnega na Giru, prikolesaril je do sedme karierne zmage in tretje na italijanski pentlji. »Resnica je, da smo imeli danes taktiko, ki smo jo izvrstno načrtovali. Vedeli smo, da sva z Mikelom Lando v dobri formi, zato smo iskali le pravi trenutek za napad. Naredil sem vse, kar sem načrtoval. Težko verjamem, da sem v rožnati majici. To so bile sanje, zanje sem garal.«

Pri Jumbu priznali napako

Rogličev trener Addy Engels je po etapi povedal, da so morda danes naredili napako: »V zadnjem delu finiša smo izgubili največ časa. Carapaz je bil res hiter na vzponu. Nekaj časa mu nihče ni mogel niti slediti. Če upoštevam to, da je v rožnati majici in tako močan, sem malo v dvomih. Dobro je, da smo blizu in da nimamo majice, ker bomo na ta način prihranili nekaj energije in stresa, toda prišel bo dan, ko jo bomo morali vzeti.«

Nedeljska etapa med Ivreo in Comom bo dolga 232 kilometrov, najtežji del bo zaključni, ko se bodo drug za drugim zvrstili trije vzponi, najprej dva druge kategorije in zatem še en tretje, po njem pa spust do ciljne črte.