Facebook je pred evropskimi volitvami, ki se začnejo jutri, že izbrisal račune s približno šest milijoni sledilcev, preko katerih so posamezniki širili lažne novice. Preiskujejo še več sto drugih računov, ki imajo skupno približno 26 milijonov sledilcev, so sporočili iz Avaaza. Organizacija je prijavila skupaj petsto sumljivih skupin in facebook strani, ki so nastale na območjih Francije, Nemčije, Italije, Velike Britanije, Poljske in Španije.

Večina izmed njih je preko lažnih strani in računov širila lažne novice in s tem plasirala vsebine, ki jih te stranke zagovarjajo. »Odkrite strani so imele tudi visok nivo interakcij. Ni pomembno, koliko sledilcev imaš, če med njimi ni interakcije,« je povedal Christoph Schott, direktor skupine Avaaz.

Uporabili teme, ki so v interesu facebook uporabnikov

Aktivnosti so se širile vse od francoskih računov, kjer so delili vsebine, povezane z nadvlado bele rase, do nemških podpornih objav o zanikanju holokavsta.

V Italiji so uporabili strategijo nastavljanja strani, ki so bile v interesu facebook uporabnikov. Tako so uporabili športne teme, tematiki lepote in zdravja. Ko so se uporabniki na te strani prijavili, so upravljalci strani uporabili kot politično orodje. Preiskovalci so ugotovili, da se je stran, navidezno namenjena združenju kmetijskih rejcev, počasi preoblikovala v skrajno desničarsko podporno skupino, saj so v njej delili video, na katerem naj bi migranti razbijali policijski avtomobil, v resnici pa je šlo le za filmski izsek.

»Menimo, da imajo te strani velik vpliv, saj vodijo kampanje širjenja napačnih informacij, ki trajajo več let. S tem naredijo določeno problematiko videti bolj pomembno,« je dodal Schott.

Facebook je ves čas spremljal preiskavo in po besedah Schotta dobro urgiral, a bi moral opraviti boljše delo v odkrivanju teh strani. »To delo bi morali opraviti sami. Nas je trideset, oni pa imajo v svoji varnostni in nadzorni službi zaposlenih več kot 30.000 ljudi,« je dodal.