Bolj kot ne je znan zaradi svojega značilnega hihitajočega se, rahlo piskajočega smeha. Mumbly, simpatičen kuža, zvezdnik lastne risane serije iz konca sedemdesetih let, ki so jo nato predvajali vsaj še globoko v devetdeseta, je pač eden tistih risanih junakov, ki so zaznamovali zlata leta risank na malih zaslonih. Toda, ali je v spominu večine v resnici Mumbly, po slovensko poročnik Momljač? Morda je, morda pa kdo pri tem misli na nekoga drugega in le misli, da misli na Mumblyja. Že desetletje pred tem je namreč v seriji Wacky Races, ki uradnega prevoda nima, lahko pa bi bil Čudaške dirke, otroke in mladino zabaval – Muttley. Da, zelo podobno ime za zelo podobnega psa z zelo podobnim, domala enakim – smehom. Ki je bil zaščitni znak obeh. In da bo mera polna, je obema glas posodil isti človek, legendarni Don Messick.

Zaradi vsega omenjenega ju med seboj marsikdo pogosto zamenja ali celo misli, da gre za enega in istega kužka, zato enkrat za vselej: Mumbly in Muttley sta dva različna risana junaka. Ker pa je tematika pričujoče rubrike vozila v popularni kulturi, nas tokrat zanima le Muttley oziroma, jasno, avtomobili, ki so blesteli v »njegovi« risani seriji. Teh je bilo pri Wacky Races, od konca originalnega predvajanja katerih prav letos mineva okroglih 50 let, namreč cel kup, drug zanimivejši od drugega.

Najhitrejši ni nikdar zmagal

Wacky Races je bila sicer risana serija, v kateri sta bili v vsaki izmed 17 posameznih epizod na sporedu po dve cestni dirki enajstih avtomobilov, v katerih je skupno sedelo 23 udeležencev, bodisi ljudi ali živali s človeškimi lastnostmi. Cilj vsakega je bila kakopak zmaga, ki je prinesla tudi naziv »najbolj čudaškega dirkača na svetu«. Čudaškega zato, ker je bil prav tak vsak sodelujoči lik in tudi večina njihovih avtomobilov. Začenši z omenjenim Muttleyjem, ki je imel v seriji sicer vlogo pomočnika glavnega negativca Dicka Dastardlyja, s katerim sta imela na voljo tudi najboljši avto. To je bil tako imenovani zlobni stroj (Mean machine), vijoličast dirkalni avto z raketnim pogonom in številko 00, ki je bil med drugim sposoben tudi letenja in je bil opremljen z obilo skritega orožja. Bil je daleč najhitrejši avto med vsemi in bi zlahka zmagal na vsaki dirki, kar je nakazal tudi s tem, da je na večini na začetku močno povedel. A to Dastardlyju ni zadostovalo, saj je bil njegov glavni cilj priti do zmage z goljufanjem in šikaniranjem tekmecev, kar pa se mu je seveda prav vsakič maščevalo. Tako kot Vili Kojot nikdar ni ujel Cestnega dirkača in si Tom ali Silvester za večerjo ni postregel Jerryja ali ptička Tweetyja, tudi Dastardly in Muttley namreč nista zmagala na niti eni izmed skupno 34 dirk v Wacky Races. Še več, Mean machine se niti enkrat ni uvrstil niti na stopničke.

Od risanih do pravih

Je pa zato uspelo prav vsem njunim tekmecem, ki so si zmage razdelili precej enakovredno. Izmed desetih preostalih avtomobilov so namreč štirje zmagali po štirikrat, šest pa po trikrat. Največ stopničk (14) si je tako privozil avto številka 1, tako imenovani Boulder mobile, iz velikega kamna oziroma skale izklesan štirikolesnik, ki sta ga vozila dolgolasa in dolgobrada brata Slag, v tek pa sta ga spravila tako, da sta po njem udarjala z gorjačama.

Drugi najuspešnejši je bil avto številka 10, Buzzwagon, ki je bil sestavljen iz lesenih hlodov, namesto koles je imel nože za krožno žago, s katerimi je prerezal dobesedno vse, ob straneh pa še dve sekiri, s katerima si je pomagal pri ostrih zavojih in pospeških. Tretji najuspešnejši pa je bil avto številka 2, Creepy Coupe, ki je bil nekakšna kopija avtomobilov družin Munsters ali Addams – kočija na štirih kolesih, polna strašljivih likov, nad katero so krožili netopirji ali je ždel nevihtni oblak.

Podobne zanimive lastnosti so imeli tudi vsi drugi sodelujoči avtomobili, o katerih pa morda več kdaj drugič. Dodajmo le še, da je priljubljena risana serija kot mnoge druge navdahnila tudi številne ljubitelje, da so po vzoru na narisane avtomobile sestavili svoje lastne in jih spravili v povsem vozno stanje. Številni so se tako večkrat zbrali tudi na znamenitem avtomobilskem festivalu Goodwoodskem in poskrbeli za obilo dobre volje med obiskovalci.