Skoraj polovica ljudi, ki imajo zvišan krvni tlak, se tega ne zaveda. Med tistimi, ki se zavedajo, pa jih polovica ne stori ničesar, da bi svoj krvni tlak nadzorovali. Velikokrat je šele možganska kap ali infarkt tisti, ki strezni. Svetovni dan hipertenzije je namenjen glasnejšemu opozarjanju o pomenu merjenja krvnega tlaka, ves mesec maj pa v zdravstvenih ustanovah in lekarnah po vsej Sloveniji potekajo brezplačne meritve. V ozadju je globalna akcija Mesec meritev maj 2019, katere namen je izmeriti krvni tlak kar največjemu številu prebivalcev po svetu. V lanski akciji si je krvni tlak izmerilo okoli 5000 Slovencev. Akcija poteka pod vodstvom Združenja za hipertenzijo, Združenja zdravnikov družinske medicine, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Lekarniške zbornice Slovenije.

Po lanskih smernicah: 140/90

»Meja med hipertenzijo in normotenzijo je 140/90 mm Hg, ciljni krvni tlak pa je za večino bolnikov 130/80 mm Hg. Tako pravijo nove smernice za zdravljenje hipertenzije iz leta 2018,« je povedala doc. dr. Jana Brguljan Hitij, predstojnica Kliničnega oddelka za hipertenzijo UKC Ljubljana in predsednica Združenja za arterijsko hipertenzijo. Večini bolnikov hipertenzija vsaj na začetku ne povzroča težav, toda če je ne prepoznamo pravočasno in ne obvladujemo, povzroči zaplete, kot so možganska kap, srčni infarkt in srčno popuščanje. V Sloveniji doživi možgansko kap okoli 4400 ljudi na leto, okoli 2100 jih umre. Še pogostejša je invalidnost. Srčni infarkt pa prizadene okoli 5000 bolnikov na leto, približno 700 jih umre. Pri obvladovanju srčno-žilnih bolezni smo v Sloveniji vendarle uspešni, poudarja specialistka družinske medicine prof. dr. Marija Petek Šter. »Uspelo nam je za polovico zmanjšati umrljivost, predvsem prezgodnjo umrljivost pred 65. letom. A se ne smemo ustaviti.«

Napačno je meriti tlak brez predpriprave

»Svetovna liga za hipertenzijo priporoča, naj si vsak izmeri krvni tlak vsaj enkrat na leto,« je povedal mag. Primož Dolenc s Kliničnega oddelka za hipertenzijo UKC Ljubljana in podpredsednik Združenja za arterijsko hipertenzijo. »Gre za enostaven postopek, vendar ga je treba izvajati po pravilih, da je meritev natančna in zanesljiva. V primeru ugotovljene hipertenzije priporočamo, da se krvni tlak meri ves teden, dve meritvi zjutraj in dve zvečer, in to po kratkem počitku. Napačno je meriti krvni tlak brez predpriprave, takrat je po navadi višji,« je opozoril Dolenc in dodal, da je v primeru jemanja zdravil dovolj, če si krvni tlak izmerimo enkrat na teden.

Veliko preveč soli

Uživanje prevelikih količin soli vpliva na krvni tlak bolj kot kateri koli drugi dejavnik tveganja, povezan z življenjskim slogom. Slovenci zaužijemo preveč soli, najmanj dvakrat preveč, je opozorila dr. Urška Blaznik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. V raziskavah so ugotovili, da so v prehrani prebivalcev Slovenije med kupljenimi izdelki največji vir zaužite soli kruh in pekovsko pecivo. »Poleg tega polovica prebivalcev Slovenije posoli hrano, še preden jo pokusi. Dostopnost soli na mizi in s tem dosoljevanje obrokov je navada, ki jo lahko najhitreje opustimo,« je povedala Blaznikova in dodala nasvet, kako na najbolj naraven način znižati krvni tlak. Vsak dan velja pojesti dovolj zelenjave in sadja. Vsebujeta namreč veliko kalija, ki prispeva k zniževanju previsokih vrednosti.

Za kaj ti bije srce?

Letošnjo akcijo Mesec meritev podpira projekt, ki spodbuja k razmisleku, za kaj nam bije srce oziroma kaj nam lepša življenje. Poziva k merjenju in rednemu spremljanju krvnega tlaka in skrbi za zdravje srca, da bomo lahko v stvareh, ki nas veselijo, še dolgo uživali. Projekt Združenja za hipertenzijo Za kaj ti bije srce? podpirata tudi voditeljica in popotnica Mojca Mavec ter pevec Andrej Šifrer. »Za moške v mojih letih je obisk zdravnika zadnja stvar, ki jo želimo narediti. Verjamemo pač, da smo zdravi,« je bil iskren Šifrer. »Mora se zgoditi kaj resnega, da nas strezni. Moja osebna izkušnja je botrovala temu, da imam zdaj v lasti merilec krvnega tlaka, da ga pridno uporabljam in obenem nagovarjam takšne, kot sem jaz, da obiščejo zdravnika, če se pokaže potreba.« Šifrer, znan po svoji šaljivosti, ima na mobilnem telefonu fotografijo, ki prikazuje, kako si s prijateljem merita krvni tlak. Za prijatelje si je treba čas vzet' in kdaj tudi skupaj pomeriti krvni tlak, dodaja smeje. Za več koristnih nasvetov in zanimivosti o kampanji Za kaj ti bije srce? obiščite www.zakajtibijesrce.si.