Na letališču v Cerkljah ob Krki so danes slovesno zaznamovali dan Slovenske vojske, ki ga sicer obeležujemo v sredo. Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je v slavnostnem nagovoru poudaril, da je Slovenija varna država in da Slovenska vojska predstavlja vojaški steber te varnosti. Glede njene pripravljenosti je sicer mogoče ugotoviti pomanjkljivosti, toda kljub temu brezhibno opravlja naloge, ki so ji naložene, tako v domovini kot na operacijah in misijah v tujini, je povedal.

Med temu pomanjkljivostmi je Pahor izpostavil, da poklic vojaka ni konkurenčen s primerljivimi poklici, omenil je tudi preslabo opremo in oborožitev. Vse to po njegovih besedah vpliva tudi na medčloveške odnose. »Vendar je spodbudno dejstvo, da se po mnogih letih odlašanja z rešitvami vendarle obetajo nekatere pomembne sistemske spremembe,« je povedal predsednik republike in omenil skorajšnjo pripravo bele knjige o obrambi. V posodabljanje celotnega sistema nacionalne varnosti pa bo treba vlagati premišljeno in strateško, je povedal Pahor. Med sodobnimi varnostnimi izzivi je izpostavil kibernetsko nevarnost, ki »še nikoli ni bila tako velika«. Kot je dodal, je »z majhno mero tveganja« mogoče reči, da vse bolj nakopičene težave in protislovja sodobnega sveta ne bodo vselej rešene po mirni poti, čeprav si bo za to Slovenija do konca prizadevala. »V tem primeru mora biti Slovenija v vseh ozirih popolnoma pripravljena, varnostno, tudi vojaško,« je še poudaril.

Na pomen medsebojnega zaupanja, spoštljivosti in lojalnosti v vojaški organizaciji je opozoril tudi obrambni minister Karl Erjavec. Kot je zatrdil, kot minister ne bo dovolil, da bi se to zaupanje poruši. »Še manj pa bom dovolil, da nekdo, ki ni več vreden zaupanja, ruši vojaško organizacijo, ruši tako, da išče zatočišče v politiki in želi spolitizirati Slovensko vojsko,« je bil oster minister.

Ermenc: Primanjkljaj kadra se bo le še povečeval

Načelnica Generalštaba SV Alenka Ermenc pa je med drugim poudarila, da Slovenija tudi danes potrebuje dobro opremljeno, usposobljeno in pripravljeno vojaško silo, v prvi vrsti za zagotavljanje lastne obrambne sposobnosti, za zagotavljanje podpore drugim akterjem v nacionalnovarnostnem sistemu ter za zagotavljanje mednarodnega miru. V letih 2017 in 2018 so v Slovenski vojski z nekaj dodatnimi sredstvi po njenih besedah stabilizirali doseženo stopnjo razvoja na nekaterih področjih. »Kljub temu pa takšno povečanje ni omogočilo potrebnega razvojnega preskoka,« je opozorila. Primanjkljaj kadra se bo po njenih besedah brez celovitih sistemskih ukrepov le še povečeval. Pozitivne spremembe so vedno mogoče, zahtevajo pa celostni pristop in odločno ukrepanje na nacionalni ravni, je pojasnila.

Današnje slovesnosti v Cerkljah ob Krki so se udeležili tudi predsednik DZ Dejan Židan, številni ministri, državni sekretarji ter predstavniki veteranskih združenj in verskih skupnosti. Še pred osrednjo slovesnostjo pa je v prostorih Vojašnice Jerneja Molana potekala predstavitev letošnje mednarodne vojaške vaje Odločen odgovor, z videokonferenco, na katerih so poveljujoči posameznim enotam predstavili njihove naloge in delovanje.

Poveljnik poveljstva sil Milan Žurman je pojasnil, da vajo pod tem imenom izvajajo že od leta 2013, in sicer v sodelovanju z ameriškimi silami v Evropi in hrvaškimi silami. Na letošnji sodeluje kar 5000 pripadnikov različnih vojska, njen glavni cilj pa je razvijanje interoperabilnosti in sodelovanja med državami članicami zavezništva. Z vajo po besedah direktorja vaje Anžeta Rodeta krepijo sposobnost vojaške obrambe, izgradnjo ciljnih zmogljivosti, bojni karakter vojske, sposobnost združenega bojevanja rodov ter interoperabilnosti SV v okviru zavezništva.