Slabih pet let in pol so rokometaši Gorenja iz Velenja čakali na zmago nad Celjem Pivovarno Laško (vmes so na 27 medsebojnih tekmah 24-krat izgubili in trikrat remizirali), še precej dlje, od leta 2003, pa na to, da bi spet osvojili slovenski pokal – vmes so v finalu klonili kar osemkrat. In čakanje na oboje se je končalo konec tedna. Na zaključnem turnirju 28. izvedbe slovenskega pokalnega tekmovanja so v soboto najprej v polfinalu, »finalu pred finalom«, z 29:27 premagali Celjane, danes pa nato v »pravem« finalu še gostiteljico Krko s 24:20. Na tak način so prišli do druge tovrstne lovorike v klubski zgodovini, s čimer za eno zaostajajo za Koprom, na vrhu so zmagovalci zadnjih sedmih sezon in s skupno 21 naslovi Celjani, po enkrat pa sta zmagala Prule 67 in Hrpelje - Kozina.

Če zapišemo, da je Krka na finalni tekmi vodila vsega enkrat, in še to na začetku tekme z 1:0, izid pa je bil izenačen le dvakrat, in še to nazadnje v 6. minuti pri 2:2, je jasno, da zmaga Gorenja nikdar ni bila resno ogrožena. A napak bi bilo tudi misliti, da so zaradi poškodb zdesetkani Velenjčani (manjkali so Špelić, Stojnić, Mazej, Levec…) z nasprotnikom pometli. Ne, Novomeščani, ki so v finalu zaigrali drugo leto zapored, so se dobro upirali in tekmecu do zadnjih desetih minut niso pustili, da bi jim ušel na več kot štiri gole prednosti. Toliko so Velenjčani sicer vodili kar osemkrat, šest minut pred koncem pa je zadnjič zadišalo po napeti končnici. Takrat je pri vodstvu za vsega dva gola (20:18) trener gostov Zoran Jovičić vzel minuto odmora, po kateri je z delnim izidom 3:0 prednost njegovega moštva prvič narasla na plus 5 (23:18), s čimer je bil finale odločen.

»Če bi mi pred desetimi meseci kdo dejal, da bomo osvojili lovoriko, mu ne bi verjel. Naše trdo delo je bilo poplačano. V pokalu smo prehodili izjemno trnovo in zahtevno pot, krona vsega pa je zmagoslavje v Novem mestu,« je po tekmi čustveno razlagal trener Gorenja Zoran Jovičić. Njegov kolega na klopi Krke Robert Cvikl tudi ni bil preveč razočaran: »Ob kančku sreče in kakšni odbiti žogi v naše roke bi se morda lahko še bolj približali Velenjčanom, ki pa so zasluženo osvojili pokalno tekmovanje. Na tem turnirju so pokazali največ in jim iskreno čestitam.«

Dodajmo, da so na tekmi za tretje mesto Celjani po slabem začetku premagali Sviš (35:30) ter da je bil za najboljšega igralca sklepnega turnirja izbran David Miklavčič, najboljši strelec je bil s 16 goli Matic Verdinek (oba Gorenje), najboljši vratar pa Aleksandar Tomić (Krka).