Trajekt je iz Ancone izplul v sredo zvečer, prihod v Split je bil načrtovan v četrtek ob 7. uri, a so z ladje v četrtek zgodaj zjutraj hrvaške oblasti zaprosili za pomoč, ker je na območju šibeniške luške kapitanije odpovedal glavni motor plovila.

Ladja je brez pogona za več ur obtičala v morju. V tistem času je na območju pihal močan jugo, ki je povzročal večmetrske valove. Tok je ladjo odnesel več deset morskih milj proti severozahodu od kraja, kjer ji je odpovedal glavni motor. Rezervni motor je omogočal zgolj ohranjanje smeri plutja ob minimalni hitrosti. Vzrok okvare glavnega motorja še ni znan. Hrvaške oblasti so po obvestilu o težavah proti trajektu takoj poslale vlačilec Pollux, ki je do ladje prispel v četrtek popoldne in jo danes okoli 13. ure privlekel v splitsko pristanišče.

Potniki so po prihodu v Split za hrvaške medije povedali, da je bila izkušnja travmatična in težka, a je vse minilo v redu. Prav tako so povedali, da jim potovanje ne bo ostalo v najlepšem spominu. Hrvaški mediji izpostavljajo, da imajo potniki pravico do denarne odškodnine, a so potniki, s katerimi so se pogovarjali, povedali, da ne bodo zahtevali nadomestila zaradi nevšečnosti in zamude. Izpostavili so še, da je bil kapitan ladje izkušeni hrvaški morjeplovec.

Trajekt Aurelia pluje pod ciprsko zastavo. Izdelan je bil leta 1980 in je dolg skoraj 137 metrov. Sprejme lahko do 2280 potnikov in 650 avtomobilov. Potniki imajo na voljo 295 spalnih kabin in 459 sedežev.