Med 10. in 26. majem bosta slovaški mesti Košice in prestolnica Bratislava gostili najboljše hokejiste na svetu. Letos ni olimpijskih iger, tako da bo to tekmovanje najmočnejše mednarodno merjenje moči v tem športu.

Naslov branijo Švedi, ki so lani na Danskem v finalu premagali Švico s 3:2. Švicarji so sicer na tem prvenstvu spisali izjemno športno zgodbo, na koncu jim je zmanjkala pika na i, vseeno pa so bili zadovoljni že z drugim srebrom v zadnjih petih letih. Švedi po drugi strani lovijo trojček zaporednih naslovov prvaka, med kandidati, ki bi jih radi stresli s prestola, so tudi gostitelji Slovaki, ki jih letos na ledu vodi izkušeni kapetan 39-letni Ladislav Nagy.

Švedska dominanca

V zadnjem desetletju so po številu kolajn najboljši Švedi, ki so bili prvi trikrat, imajo pa še eno srebrno in tri bronaste medalje. Rusi so prav tako slavili trikrat, a od zadnjega naslova je minilo že pet let, nazadnje so bili prvaki leta 2014 v Minsku. Kanadčani so tudi stalnica vrha zadnjih let, pred Švedi so bili dvakrat zaporedoma najboljši na svetu v letih 2015 in 2016. Slovaški sosedje Čehi imajo v bližnji preteklosti en naslov iz leta 2010, lepe spomine na zadnje prvenstvo na Slovaškem pa imajo Finci, saj so zmagali leta 2011. Gostitelji Slovaki imajo eno zlato iz leta 2002, zadnjo medaljo so kot poraženci finala osvojili leta 2012.

Zgodovinsko so sicer še vedno najboljši Rusi; upoštevajoč seveda še nekdanjo Sovjetsko zvezo so pri 46 medaljah, od tega je 27 zlatih, a povsem blizu so jim v zadnjih letih prišli Kanadčani z 49 medaljami, imajo pa eno zlato manj. Tretji na večni lestvici so Čehi (vključno z nekdanjo Češkoslovaško) pri 46 medaljah, od tega je 12 zlatih.

Sistem tekmovanja in skupine

V dveh skupinah s po osmimi ekipami igrajo vsaka z vsako, prve štiri po predtekmovanju si zagotovijo četrtfinale, kjer bodo sledili boji na izpadanje. Zadnja v vsaki predtekmovalni skupini pa bo izpadla v nižji kakovostni razred. Ker bo SP naslednje leto v Švici, je ta ekipa po tej plati zavarovana oziroma ne more izpasti, a Švicarji so tako ali tako vselej daleč od mest v boju za obstanek. Kdo pa bo izpadel, bo znano najpozneje 21. maja, ko bo konec predtekmovanja.

Že zdaj pa je znano, kateri moštvi bosta najslabši ekipi zamenjali naslednje leto: na pravkar končanem drugoligaškem SP v Kazahstanu sta si vrnitev med elito zagotovila gostiteljica in Belorusija.

V Košicah bodo v skupini A igrali Finci, Kanadčani, Američani, Slovaki, Danci, Francozi, Nemci in Britanci; ti so si lani na drugoligaškem SP kar nekoliko presenetljivo zagotovili elito, kar jim je uspelo prvič po letu 1994. V skupini B v Bratislavi pa bodo Rusija, Norveška, Češka, Švedska, Švica, Italija, Latvija in Avstrija. V tej skupini naj bi se teoretično za obstanek borili slovenski sosedi.