»Prisilno zniževanje ravni testosterona je napačno. Oseba, ki ima jasno izražene primarne in sekundarne ženske spolne lastnosti, je ženska. In ta oseba ima srečo ali smolo, da njeno telo proizvaja več testosterona, kot je normalno. Zato bi lahko siljenje ljudi, kot je Semenya, da jemljejo zdravila za zniževanje ravni testosterona, kar nalagajo nova pravila atletske organizacije, označili za 'obratni doping'. Torej bi šlo za rdečo črto, ki je ne bi smeli prekoračiti,« je Montgomery, ki je tudi eden vodilnih mož pri Svetovnem zdravniškem združenju, dejal v pogovoru za Frankfurter Allgemeine Zeitung.

»Zdravniki ne bi smeli sodelovati v teh postopkih, tako kot ne smejo predpisovati športnikom dopinga, torej sredstev za izboljšanje učinkovitosti,« je dodal Montgomery.

Cas zavrnil pritožbo Semenye

Mednarodno športno razsodišče (Cas) je pred tem zavrnilo pritožbo dvakratne olimpijske prvakinje v teku na 800 metrov Semenye in Južnoafriške atletske zveze glede novih pravil Mednarodne atletske zveze (Iaaf), ki so na ta način lahko v tem tednu stopila v veljavo.

Atletinja je na Casu tožila Iaaf in pravilo mednarodne atletske zveze, ki določa maksimalno količino testosterona za tekačice na srednje proge. To določa, da ženske na tekmi lahko nastopijo na srednjih progah le, če v krvi ni več kot pet nanogramov testosterona na liter krvi. Obenem pravilo atletinjam nalaga, da morajo v določenem obdobju, gre za najmanj pol leta, znižati vrednost, denimo z jemanjem hormonskih kontracepcijskih sredstev.

Cas: Pravilo diskriminatorno, a nujno

Atletinja pa na sodišču ni bila uspešna, Cas je sicer pravilo o hiperandrogenizmu označil za diskriminatorno, a dodal, da je glede na predložene dokaze taka diskriminacija nujna, smiselna in sorazmerna, saj pomaga svetovni atletski zvezi pri ohranjanju skladnosti ženske atletike na tekmovanjih, deljenih glede na spol.

Semenya je zablestela pred desetletjem, po vrsti odličnih izidov pa je zveza Iaaf zahtevala, da Južnoafričanka opravi test spola in vrsto pregledov pri različnih specialistih: ginekologu, endokrinologu, psihologu, specialistu interne medicine in specialistu za spol.

Zaradi številnih nejasnosti je bila kasneje za 11 mesecev suspendirana. Leta 2010 pa se je vrnila na atletske steze, potem ko je bilo potrjeno, da so njeni dopinški testi naravnega izvora, saj gre pri atletinji za svojevrstno deformacijo in ima namesto jajčnikov testise.