Siri, ki je član skrajno desne Lige, je obdolžen, da je od nekega poslovneža prejel podkupnino oz. obljubo o podkupnini v višini 30.000 evrov, da bi promoviral interese energetskih podjetij. Tožilci v tem primeru tudi sumijo, da ima omenjeni poslovnež stike s sicilijansko mafijo.

Podpredsednik italijanske vlade in notranji minister Salvini je dolgo časa branil Sirija, da ni storil ničesar narobe in da bi moral ostati na položaju. A zdaj je vlada očitno potrdila predlog premierja Conteja, da se podsekretarja zamenja.

To je danes po seji vlade sporočil drugi podpredsednik vlade Luigi Di Maio iz Gibanja pet zvezd, ki si je najbolj glasno prizadevalo za odstavitev podsekretarja. Kot pa je dejal Di Maio, Sirija niso zamenjali, »ker bi bil kriv«. »Gre za to, da če se omenjata korupcija in mafija, potem se mora politika odzvati, še preden se sodniki,« je pojasnil.

Premier Conte je sicer že prejšnji četrtek zahteval odstop Sirija, a ga je ta zavrnil, predvsem zaradi podpore Salvinija. Vodja Lige se zaenkrat na odstavitev njegovega zaveznika še ni odzval, poroča AFP.

Salvini želi koalicijo ohraniti vsaj do 26. maja

Francoska tiskovna agencija sicer navaja še, da naj bi Salvini skušal pomiriti politične razprtije z Gibanjem pet zvezd pred evropskimi volitvami, na katerih upa na pomemben delež glasov. Zato naj bi si skušal koalicijo ohraniti vsaj do 26. maja.

Zamenjava Sirija je po svoje ena redkih tovrstnih potez v italijanski politiki, še navaja AFP. Vodilni italijanski politiki, vključno z nekdanjim premierjem Silviom Berlusconijem so se pred obtožbami in preiskavami običajno branili, da gre za politično motivirane procese. Prav tako so se praktično do zadnjega sklicevali na domnevo nedolžnosti, dokler jim krivda ni dokazana.

»Današnji dan je zmaga za Italijane, poštene Italijane, ki predstavljajo veliko večino prebivalstva in zahtevajo trd boj proti korupciji v državi,« je odločitev vlade še komentiral Di Maio, ki je na lanskih volitvah nastopal z geslom »poštenje«.