Prevzvišena gospa celo javno zapiše, da se požvižga na obstoječo zakonodajo in brezbrižno vsem v posmeh parkira na prostoru za invalide in mimogrede še komu ali pa kar vsem nam pokaže sredinec. O takem vsesplošnem žaljivem mnenju o invalidski populaciji neke posameznice v bistvu sploh nima smisla debatirati, ker glede na zapisano niti ni pravega upanja, da bo svoje egoistično razmišljanje kdaj spremenila, saj sama v svojih izjavah ne vidi nič spornega, kar pa še ne pomeni, da je vse okej v zakonodajno-pravnem smislu. Spornost njenega dejanja bi nemudoma morala zaznati država in vse pristojne službe, pa ne samo njenega dejanja, nedopustno je, da taka sprevržena mnenja sploh najdejo mesto v medijskem prostoru in sprožajo vsesplošno javno debato o pravicah invalidov.

O določenih zadevah se preprosto ne debatira, ker se ne spodobi, in pravice invalidov so pravice, o katerih se javno ne bi smelo debatirati na tak primitiven način. Vsi tisti mediji, ki takšno debatiranje in komentiranje omogočajo in dopuščajo, nosijo določen del krivde za slabšalen odnos do invalidske populacije, ki mora vedno znova dokazovati in zagovarjati že priznane in obstoječe pravice. Nedopustno je, da medijski prostor tako javno razpravo sploh omogoča, sklicevanje na svobodo govora je pritlehno, v tem primeru gre za navadno populistično samopromocijo na račun ranljivih skupin, ki pa je v bistvu klasična diskriminacija z vsemi elementi sovražnega govora. Skrajni čas bi bil, da država odigra svojo vlogo in takim osebkom jasno pokaže in dokaže, da jim v sodobni družbi ne more biti vse dovoljeno in da ima tudi svoboda govora svoje meje v javnem medijskem prostoru. Sovražni govor je kaznivo dejanje in država bi morala z vsemi možnimi sredstvi zaščititi pravice invalidov, ki takim arogantnežem in ignorantom predstavljajo le oviro v njihovem egoističnem razmišljanju.

Če država v tem konkretnem primeru ne bo opravila svoje vloge, potem nas je lahko vse skupaj sram, v kakšni državi sploh živimo.

Boris Horvat Tihi

predsednik sveta invalidov MO Kranj