Tiskovna konferenca, na kateri je alpski del Smučarske zveze Slovenije predstavil trenersko ekipo za prihodnjo sezono, se je precej zavlekla. Za več kot en mesec. Razlog niso bili zgolj trdovratni pogovori predvsem z novim glavnim ženskim trenerjem Janezom Slivnikom, temveč tudi statut panoge, ki je pošteno zastarel. Danes je zasedal alpski odbor slovenskih smučarskih klubov, 4. junija pa se bo sestal še alpski zbor, ki bo dal dokončni pečat novi ekipi. Pred zasedanjem odbora je stopila pred novinarje stroka, ki bo skrbela, da bodo slovenski alpski smučarji v naslednjih sezonah dosegali kar najbolj odmevne uspehe slovenskega športa.

Sestava v Podutiku je bila okrepljena, saj se po trinajstih letih v slovensko alpsko smučanje vrača Janez Slivnik. Preden je dobil besedo Jeseničan, je predsednik zbora in odbora panoge za alpsko smučanje Iztok Klančnik ponosno povedal, da so alpinci sanirali dolgove preteklosti ter koledarsko leto sklenili s 36.000 evrov višjimi prihodki od odhodkov. Šestinštiridesetletni Slivnik je uvodoma dejal, da večjih sprememb v ženskem delu slovenske reprezentance ne bo, članice najmočnejše reprezentance ostajajo Meta Hrovat, Maruša Ferk, Ana Bucik in Tina Robnik, priključila pa se jim bo še Neja Dvornik. Ana Drev bo odločitev o nadaljevanju kariere sporočila, ko bo končala rehabilitacijo kolena.

Slivnik je bil v nadaljevanju konkretnejši. Dejal je, da bo imel v ekipi dva trenerja, in sicer Sergeja Poljšaka in Mitjo Kunca. Znani so tudi vsi serviserji, iščejo pa še par ženskih rok, ki bo skrbel za fizioterapijo in pomagal pri kondicijskem programu. Žensko, kot je bila v ekipi Ilke Štuhec Anja Šešum. »Slovenska ženska reprezentanca ima potencial. Najpomembneje je, da smučarke pozdravijo poškodbe, da se bomo lahko dobro pripravili na nove izzive. Meta Hrovat je zmožna dosegati vrhunske rezultate. Verjamem tudi v Tino Robnik in Nejo Dvornik. Ana Bucik in Maruša Ferk bosta morali dvigniti rezultatsko krivuljo,« pravi Janez Slivnik, ki je vesel vrnitve v slovensko reprezentanco. Pravi, da ni lepšega kot delati v urejenem domačem okolju, v katerem vlada pozitivno vzdušje.

»Noben trener v ekipi ne bo vezan le na eno tekmovalko. Bomo pa poskušali čim več pozornosti na treningih posvečati posameznicam. Če bo Neja Dvornik denimo tekmovala v evropskem pokalu, bo imela ob sebi svojega trenerja. Prizadeval si bom tudi za dobro sodelovanje z Juretom Hafnerjem. Želim si, da bodo imele od njega korist tudi druge reprezentantke, ne zgolj Meta Hrovat,« dodaja Slivnik.

Vodjo panoge za alpsko smučanje Miho Verdnika smo vprašali, ali so alpinci s trenerskimi okrepitvami, med katere sodi tudi prihod Grege Koštomaja v moško reprezentanco hitrih disciplin, dodatno odprli mošnjiček. »Natančno vam lahko povem, da bomo za programe namenili 1,76 odstotka več denarja kot minulo sezono. Ponosni smo, da imamo za prihodnjo sezono zagotovljenega že 85 odstotkov proračuna. Kar trideset odstotkov alpski del smučarske zveze namenja otroškim in mladinskim programom. Vse z namenom, da zapolnimo rezultatsko luknjo, saj pri moških trenutno v evropskem pokalu nimamo posameznikov, ki bi se lahko borili za najvišja mesta. V svetovnem pokalu pa smo reprezentanca, ki lahko še kaj zakuha in prekriža načrte velesilam. Naše želje so visoke, saj si želimo biti na vsaki tekmi med najboljšo deseterico,« odgovarja Miha Verdnik. Dodal je, da je bila menjava glavnega ženskega trenerja po osmih letih razumljiva, da v zadnjih dveh sezonah ni bilo želenega napredka in da bo imel Denis Šteharnik pomembno nalogo kot glavni trener evropskega pokala za moške.

Glavni trener moške reprezentance tehničnih disciplin Klemen Bergant je potrdil, da bosta v reprezentanci A le Žan Kranjec in Štefan Hadalin. »Smo majhni, a nismo zaprti. Med pripravami se nam bosta s svojim trenerjem Mitjo Valenčičem večkrat priključila Borut Božič in Jakob Špik,« pravi Klemen Bergant ter dodaja, da bodo v prihodnji sezoni v podjetju Rossignol malce razbremenili serviserja Barnabaja Greppija, ki bo imel še naprej glavno besedo pri pripravi smuči Kranjca in Hadalina. Peter Pen, glavni trener moške reprezentance hitrih disciplin, je vnovič poudaril, da se bodo skušali s Koštomajem bolj posvečati individualni pripravi posameznikov ter v reprezentanco vključiti kakšnega mlajšega tekmovalca. Za zdaj je izpostavil Nejca Naraločnika.