Primorska, Krka in Helios so prvi trije udeleženci polfinala košarkarskega državnega prvenstva. Koprčani so si mesto med štirimi najboljšimi klubi v državi zagotovili že v petek, medtem ko so Domžalčani in Novomeščani delo proti Hopsom in Rogaški dokončali v soboto. Zadnji polfinalist bo znan v torek, ko se bosta na odločilni tretji tekmi v Stožicah udarila Olimpija in Šenčur. Ljubljansko moštvo je proti prvouvrščeni ekipi iz lige za obstanek prikazalo katastrofalno predstavo in moralo poslušati ostre kritike trenerja Jureta Zdovca.

Odnos igralcev Olimpije nesprejemljiv

»Odnos, ki so ga igralci prikazali na tako pomembni tekmi, je nesprejemljiv. Zaigrali smo brez kakršne koli želje po zmagi in energije. Na plan so prišle slabosti moštva iz te sezone. Nismo ekipa. Včasih imam občutek, da nekateri igralci komaj čakajo, da se sezona zaključi. Naredili smo veliko začetniških napak. Ne spomnim se, kdaj sem jih nazadnje videl toliko na takšni ravni tekmovanja. Odigrali smo zelo slabo. Tudi, ko smo prišli v položaj, da bi lahko zmagali, si tega ne bi zaslužili. Čaka nas odločilna tekma, na kateri pred domačimi navijači preprosto moramo slaviti zmago,« je po tekmi bentil Jure Zdovc. 52-letni Konjičan je ob povratku v klub sredi februarja vedel, v kaj se spušča, a bržkone še vedno spoznava vse razsežnosti povsem zgrešenega projekta letošnje Olimpije, pod katerega se je podpisal direktor Roman Lisac. Selekcija igralcev je bila namreč katastrofalna, saj so povsem brez karakterja in potrebnega poguma za igranje v zeleno-belem dresu. Zdovc se ravno zaradi tega dobro zaveda, da bo jutrišnji obračun izjemno težak. Pritisk na igralcih bo ogromen in vprašanje je, če so bodo z njim znali spopasti. »Odigrali smo zelo dobro tekmo. Pričakovali smo pritisk Olimpije v zadnji četrtini. Z nepopustljivo borbo smo napad zdržali in prišli do pomembne ter zaslužene zmage,« pa je ocenil trener Šenčurja Konstantin Subotič. Njegovo moštvo je sredi tretje četrtine že vodilo za 18 točk, nato pa na koncu trepetalo za zmago, saj je Marko Simonović ob zaostanku za točko šest sekund pred koncem zgrešil oba prosta meta, še pred tem pa je bil Jan Špan le polovično uspešen.

Gajić junak Heliosa

Do izjemnega uspeha so prišli košarkarji Heliosa, ki so na drugi tekmi proti Hopsom zaostajali 39 minut in 57 sekund. Toda tri sekunde pred koncem je trojko za vodstvo in preboj v polfinale zadel Nikola Gajić in slavje v Domžalah se je lahko začelo. »Vedno smo ponavljali, da se nam vsa nesreča v letošnji sezoni mora enkrat povrniti, in vrnilo se nam je na najpomembnejši tekmi. Vedeli smo, da bodo Hopsi začeli čvrsto, trdo, a smo na to premehko odgovorili. Na koncu pa nam je tudi z nekaj športne sreče, ki smo jo marsikdaj pogrešali, uspelo priti do zmage in polfinala,« je od sreče žarel trener Dejan Jakara.

Medtem ko bo Helios pozorno spremljal jutrišnji razplet tekme med Olimpijo in Šenčurjem, saj se bo z zmagovalcem pomeril v polfinalu, pa je drugi par že znan. Krka je namreč še v drugo ugnala Rogaško in jo sedaj čaka misija nemogoče proti Primorski. V Rogaški Slatini so Novomeščani prvič povedli šele v 32. minuti, nato pa v končnici na krilih Dominika Mavre, ki je odigral ključno vlogo tudi pri obstanku dolenjskega moštva v ligi ABA, prišli do zmage. »Veseli me, da nam je uspelo po katastrofalnem prvem polčasu obrniti tekmo v svojo korist. Ključno je bilo, da nismo popuščali in da Rogaški v nadaljevanju nismo dovolili toliko skokov v napadu kot v prvem polčasu. Igrali smo pametno v obrambi in to je odločilo tekmo,« je pojasnjeval trener Krke Simon Petrov. Z izpadom strateg Rogaške Damjan Novaković ni bil pretirano razočaran. »V okviru naših sposobnosti smo dali vse od sebe. Na koncu nam je zmanjkalo energije. Kosiča ni že dlje časa, Sarajlija ni treniral in je igral pod blokado. Poznalo se je, da ima Krka več igralcev v rotaciji, in tudi zaradi tega so s svojo energijo tekmo v zadnjih minutah obrnili sebi v prid. Res pa je tudi, da na tako pomembni tekmi ne smeš zgrešiti 10 prostih metov, če si želiš priti do zmage.«

Liga Nova KBM, polfinale, druge tekme: Šenčur – Olimpija 73:70 (15:15, 41:32, 59:47, Pavič 14; Badžim 13, izid v zmagah je izenačen na 1:1), Helios – Hopsi 80:78 (15:22, 34:44, 56:64, Gajić 20; Atanacković 28, v polfinale Helios z 2:0 v zmagah), Rogaška – Krka 74:80 (28:23, 47:39, 63:59, Davis 19; Mavra 28, v polfinale Krka z 2:0 v zmagah), tretja tekma, jutri ob 18.30: Olimpija – Šenčur.