Medtem ko je dogajanje v ligi prvakov blizu vrelišču, je v enaki fazi v domačih prvenstvih tudi boj za uvrstitev vanjo za naslednjo sezono. V tem boju pa je najbolj napeto v Italiji. Iz serie A v ligo prvakov peljejo prva štiri mesta in četudi trenutno tretjeuvrščeni Inter (62 točk) Samirja Handanovića že štejemo za potnika med elito, je v boju za četrto mesto štiri kroge pred koncem še pet klubov. Po vrsti Atalanta (59 točk), Roma (58), Torino, Milan (po 56) in Lazio (55). Ravno kluba, ki sta trenutno v najslabšem in najboljšem položaju, Lazio in Atalanta, pa se bosta jutri udarila na medsebojni tekmi.

Prav to, da gre za medsebojno tekmo neposrednih konkurentov, in da se bodo vsi omenjeni klubi, z izjemo Milana, v zadnjih štirih krogih še srečali bodisi med seboj bodisi s prvouvrščenim Juventusom, dela vse skupaj toliko bolj nepredvidljivo. Jutri bodo točke torej štele »dvojno«. Lazio si spodrsljaja več ne sme privoščiti, Atalanta, ki ni le hit serie A, temveč je to tudi v širšem smislu, pa bi se z zmago otresla vsaj enega tekmeca, medtem ko ji bolj kot Laziu ustreza tudi remi. Eden najzaslužnejših za to, da se je sploh znašla v položaju, v katerem je tik pred vrati raja, pa je slovenski reprezentant Josip Iličić. Ne le zaradi enajstih golov in sedmih asistenc, temveč tudi zaradi vpliva na igro črno-modrih, ko s preigravanji in natančnimi podajami seje paniko in »odpira« tudi najbolj zaprte obrambne postavitve tekmecev. Tako ni čudno, da so po njem lovke (ponovno) že začeli stegovati bogatejši klubi.

Med njimi se najglasneje spet omenjata predvsem Inter, ki je poskušal že lani poleti, in Roma, ki je poskusila pozimi. Pri Interju, kjer naj bi Iličića videli predvsem kot zamenjavo za Hrvata Ivana Perišića, ki bo poleti zelo verjetno zapustil Milano, so za 31-letnega Kranjčana Atalanti pripravljeni odšteti okrog 20 milijonov evrov, pri Romi pa naj bi po poročanju spletne strani tuttomercatoweb.com v Bergamo celo že poslali ponudbo. Njena višina je sicer neznanka, so se pa v Rimu menda kar hitro ohladili, ko naj bi jim pri Atalanti dali vedeti, da Iličića ocenjujejo na 50 milijonov evrov in da ga pod nobenim pogojem ne bodo prodali za manj kot 40 milijonov.

No, bolj kot ne gre pri vsem skupaj v tej fazi še vedno za špekulacije, enako pa bi bilo tudi, če bi skušali napovedati, ali bo Iličić jutri v prvi enajsterici. Zadnjo tekmo proti Udineseju je namreč zaradi poškodbe izpustil, zdaj pa naj bi bil nared, a vprašanje, za koliko minut igre. Zagotovo medtem ne bo njegovega soigralca Toloija, pri Laziu pa ne poškodovanih Milinkovića - Savića, Lukakuja, Berishe in Raduja ter kaznovanega Lulića. Sicer pa jutrišnja tekma teh klubov ne bo zadnja medsebojna v tej sezoni, saj se bosta 15. maja na istem stadionu v Rimu Atalanta in Lazio udarila tudi v finalu pokala.