Konec aprila je Robert Munda moral zapustiti vodstveni položaj v mariborski kriminalistični policiji. Generalna direktorica Tatjana Bobnar je pooblastila predala njegovemu namestniku Andreju Kolblu, so danes sporočili iz mariborske policijske uprave. Munda ostaja v vodstvu kriminalističnega sektorja, s 1. majem je prevzel naloge višjega kriminalističnega inšpektorja.

Uradni razlog za kadrovski premik je izvedba organizacijskih ukrepov za zagotovitev učinkovitega dela uprave. Ključni neformalni razlog pa je incident, ki se je pripetil v noči na 8. februar v bližini Rač. Policijska patrulja je ustavila osebni avtomobil, v katerem je za krmilom sedel 50-letni Munda. Alkotest je izmeril vodji sektorja kriminalistične policije mariborske policijske uprave, da je imel v organizmu 0,51 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. Policist mu je izrekel globo 900 evrov in 16 kazenskih točk, začasno mu je odvzel še vozniško dovoljenje in mu prepovedal nadaljnjo vožnjo. Ker si je Munda uredil prevoz domov, ga patrulja ni pridržala.

Disciplinska komisija mu je izrekla opomin

Munda je globo nemudoma plačal in ostal na vodstvenem položaju. Bobnarjeva je kmalu zatem napovedala »nujno organizacijsko in kadrovsko spremembo« na mariborski policijski upravi, direktor Danijel Lorbek pa ji je predlagal uvedbo notranjevarnostnega postopka in se pri tem skliceval na zelo visoke interne profesionalne standarde, ki izhajajo iz policijskega etičnega kodeksa in pravil za krepitev integritete. Po opravljenem disciplinskem postopku Munde ni doletela izredna odpoved delovnega razmerja, komisija mu je namreč 20. marca izrekla zgolj opomin. Sankcija še ni doživela pravnomočnosti, ker se je Munda zoper njo pritožil na vladno komisijo za pritožbe.

Munda ni prvi vodja mariborskih kriminalistov, ki je v prostem času alkoholiziran sedel za krmilo avtomobila in zapeljal v policijsko past. Na začetku tisočletja je podoben cestnoprometni prekršek zagrešil Beno Topolnik. Delovnopravna sankcija ga tedaj ni doletela. Topolnik je po prekršku ostal prvi kriminalist, šele več let pozneje so ga premestili na položaj vodje operativno-komunikacijskega centra PU Maribor.

Poleg Munde še Pasar

Komaj teden dni po Mundi se je v policijskem postopku znašel še Jože Pasar, vodja operativno-komunikacijskega centra v kranjski policijski upravi. V prostem času je prehitro vozil in povzročil prometno nesrečo, alkotest pa se je ustavil pri 0,62 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, kar v kazenskem smislu pomeni nevarno vožnjo in ne le povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti. Tudi Pasar je obdržal službo, doletelo pa ga je opozorilo pred odpovedjo in ukrep začasne napotitve na drugo delovno mesto, je poročal Večer, ki je danes razkril še škandalozno službeno ravnanje mariborske uniformiranke, zaposlene na Policijski postaji Maribor I.

Marjana Van naj bi 31. julija lani neutemeljeno obremenila Mariborčana s plačilnim nalogom zaradi neuporabe varnostnega pasu. Dokazni postopek je razkril, da oglobljenca tistega dne sploh ni imela v postopku, izmislila si je tudi izvedbo alkotesta. Vodstvo mariborske policijske uprave jo je decembra lani odpustilo in jo kazensko ovadilo zaradi suma zlorabe uradnega položaja. Vanova vse očitke zanika, zoper svojega nekdanjega delodajalca pa je vložila tožbo.