Spletna stran Wall Street Market je bila druga največja kriminalna platforma, na kateri so preprodajali predvsem droge, ukradene podatke, ponarejene dokumente in zlonamerne programe, je pojasnil tiskovni predstavnik generalnega tožilstva v Frankfurtu.

Aretirani moški, ki so stari 22, 29 in 31 let, naj bi glede na dosedanje ugotovitve preiskovalcev služili s provizijo na prodano blago, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Grozi jim do 15 let zapora, očitajo pa jim, da so izkoristili priložnost za preprodajo nezakonitih narkotikov. V Nemčiji namreč trenutno upravljanje nezakonitih tržišč na spletu ni samostojno kaznivo dejanje.

Preiskovalci so osumljene aretirali že konec aprila ter zavarovali računalnike in strežnike, preko katerih je delovala platforma. V okviru hišne preiskavo so našli še več kot pol milijarde evrov v gotovini, več sto bitcoinov in drugih kriptovalut ter luksuzne avtomobile. Pri enemu od osumljenih so našli tudi strelno orožje.

Tržišče ni več dostopno, ko je bilo aktivno, pa je bilo na njem več kot 63.000 ponudb, več kot milijon registriranih kupcev in več kot 5400 prodajalcev.

V mednarodni operaciji so sodelovali še nizozemske in ameriške oblasti ter evropski policijski urad Europol. V ZDA so v okviru preiskave identificirali dva največja ponudnika drog in ju aretirali. V hišnih preiskavah so odkrili nezakonito orožje in več milijonov gotovine.