Netta Barzilai (26) je Izraelu lani pripela zmago na tekmovanju za pesem Evrovizije s skladbo Toy, za katero je navdih našla v gibanju Jaz tudi. Eurosong bo v Tel Avivu letos potekal med 14. in 18. majem.

Konec januarja je skupina umetnikov, med katerimi sta Roger Waters in Peter Gabriel, pozivala k bojkotu tekmovanja oziroma njegovi selitvi v drugo državo. V pismu, ki ga je objavil britanski BBC, so zapisali, da bi morala Evrovizija potekati v luči vključevanja in proslavljanja različnosti, česar pa Izrael z okupacijo na Zahodnem bregu in na Golanski planoti ne izkazuje. »Ne moremo prezreti izraelskega sistematičnega kršenja človekovih pravic Palestincev,« so še navedli.

Madonno pozivali naj nastop odpove

Nasprotujoče odzive je sprožila tudi napoved, da naj bi na finalu tekmovanja, 18. maja, nastopila Madonna. Mnogi so zvezdnico pozvali, naj se nastopu iz že navedenih razlogov odpove.

Netta Barzilai je v ponedeljek za tuje medije povedala, da pozivi k bojkotu tekmovanje oddaljujejo od njegovega osnovnega namena, ki je na istem odru združiti pripadnike različnih prepričanj in ras. "Pozivi k bojkotu Evrovizije širijo temačne misli," je poudarila in dodala, da bi morali tisti, ki ne podpirajo izpeljave letošnjega tekmovanja v Izraelu, odstopiti od svojih prepričanj.

Na vprašanje, ali bi nastopila za Palestince, je Netta odgovorila: »Nisem bila povabljena. A če bi moj nastop pripomogel k reševanju težav, bi to storila.« Se je pa pevka vzdržala komentarjev o aktualnih volitvah v Izraelu, po katerih je že peti zaporedni mandat na čelu vlade osvojil vodja desne stranke Benjamin Netanjahu. »Ko bom razkrila, kakšno je moje politično prepričanje, bom razdvajala srca, namesto, da bi jih združevala,« je še dejala.