Pogled na cesto, ki iz Tržiča in vasi Podljubelj vodi proti prelazu Ljubelj in v sosednjo Avstrijo, je zastrašujoč. Manjše skale, ki so po nedeljskem skalnem podoru pristale na cesti, so danes že odstranili. Večje skalne gmote, ki so načele tudi cestišče in prebile zaščitno ograjo, pa ostajajo na cesti. Pogled na levo proti poti na planino Prevala skozi Bornove predore izdaja, od kod so se skale odkrušile, saj se med temno sivim skalnatim pobočjem skriva nekaj svetlo rjavih lis na mestu, kjer so se skale odkrušile.

Nevarnost, da se odkruši še kakšna skala

»Vse to se je zgodilo zaradi vremenskih vplivov. Skalni podor v obsegu okoli 25 kubičnih metrov ima žarišče okoli 200 metrov nad cesto. Kamenje je cesto zasulo v dolžini 100 metrov,« opisuje Pavle Hevka, vodja vzdrževanja cest v družbi za upravljanje investicij (DRI). Čeprav je na prvi pogled cesta videti delno prevozna, pa smejo po njej do preklica samo intervencijska vozila.

»Cesta je zaprta in je tudi nevarna,« opozarja Hevka. »Nekateri jo uporabljajo na lastno odgovornost, kar pa je nevarno. Najprej moramo proučiti, ali lahko z minimalnimi ukrepi zagotovimo prevoznost, in če je to mogoče, bomo to tudi naredili,« obljublja. A vsaj do konca prvomajskih praznikov cesta ostaja zaprta za ves promet.

Skupno so pristojni ob hkratnem spremljanju terena v nedeljo popoldne omogočili prehod okoli 30 vozilom in kombijem, ki so ostali nad podorom. Poleg policije so na kraju intervenirali gasilci društev Podljubelj in Bistrica pri Tržiču ter pripadniki civilne zaščite občine Tržič, pravi predstavnik za odnose z javnostmi Policijske uprave Kranj Bojan Kos. Tržiški župan Borut Sajovic pa je povedal, da na neprevozni strani ceste živi od sedem do deset občanov, nekaj ljudi pa na delo hodi v trgovino in karavlo na vrhu prelaza. »Zjutraj so jim varen transport z nadzorom brežine omogočili gasilci iz Podljubelja,« je opisal današnje dogajanje in dodal pričakovanje, da bo nadzor nad cesto prevzela država.

Nad cesto bodo po novem ograje

Za sanacijo približno 450 metrov cestišča, poškodovane ograje in namestitev lovilnih ograj na nevarnem območju bodo po besedah Hevke potrebovali približno mesec in pol, sanacija pa bo po prvih ocenah stala okoli milijon evrov.

»Geolog si je teren že ogledal,« pravi in napoveduje še današnji obisk geodeta. »Potem pa bomo na podlagi geodetskega posnetka z vzhodnih predelov Begunjščice ocenili, ali bi bilo varno cesto odpreti za promet, ki bi sprva potekal izmenično enosmerno,« še dodaja.

Medtem ko so fotografije velikih skalnih gmot, ki so se ustavile na cesti, presunile Slovenijo, za domačine padajoče kamenje s strmih skalnih pobočij ni nič nenavadnega. »Podorov, ki se dogajajo že vrsto let, smo pri nas že vajeni,« je priznal župan Sajovic. »Ključno je, da ohranimo mirnost in preudarnost ter da ukrepamo učinkovito. Najpomembnejše pri tokratnem podoru je, da ni bilo žrtev,« je še pristavil.

Kot smo poročali, je pred dobrim mesecem skala poškodovala priljubljeni lokal Školjka v Podljubelju. »Počilo je kot bomba, mislila sem, da je odneslo pol hiše. Skala s pobočja nad nami je priletela v spodnji del, kjer je gostinski lokal oziroma garderoba. Na srečo je ponedeljek dan počitka za zaposlene in tako se je vse srečno izteklo,« si je takrat oddahnila lastnica Darja Govekar. Na pomoč so takoj po dogodku prihiteli gasilci. Poškodovanih oziroma žrtev tudi takrat ni bilo.