Z leve strani so na cesto, ki vodi proti Ljubelju, padle ogromne skale. Na delu pobočja, kjer nekoliko višje poteka tudi Bornova pot proti planini Preval, so se proti cesti kotalili večji kamni, večino jih je ustavila šele odbojna ograja na drugi strani ceste. Gorenjski policisti so danes opozarjali, da obstaja možnost še dodatnega plazenja, in odsvetovali približevanje območju. Na kraj so prihiteli tudi gasilci. Skale na srečo niso zadele in poškodovale nikogar na cesti.

Danes pozno popoldne je bila cesta proti Ljubelju še vedno zaprta za vse udeležence, nad zadnjim predorom pa je še vedno obstajala nevarnost novega proženja skal z bližnjih sten in melišča.

Večje skale ostajajo

Na cesti, ki so jo skale močno poškodovale, so ostale večje skale, manjše kamne pa so odstranili. S tem so začasno ustvarili ozek prehod za vozila, ki so ostala nad plazom kamenja. Policisti in gasilci so na tak način omogočili prehod okoli 30 avtomobilom in kombijem, pri čemer so morali ves čas spremljati tudi dogajanje na brežini.

»Ves čas se na območju sliši proženje kamenja, zato prosimo vse, naj ne prehajajo zapor – ne peš in tudi ne z vozili – in naj se ne zadržujejo na območju, ker je nevarno,« je danes sporočil Bojan Kos s kranjske policijske uprave.

V prihodnje bo za lokalne prebivalce veljal poseben režim prehodov skozi nevarno območje, ki ga bodo policisti sproti usklajevali s prostovoljnimi gasilci iz Podljubelja, na katere se lahko domačini tudi obrnejo.

V prihodnjih dneh sledi še izdelava ocene stanja in načrtov, kako naprej s sanacijo. Do nadaljnjega pa bo cesta ostala zaprta z obeh strani meje.