Med obiskom v Washingtonu je orglar dejal, da so strokovnjaki za zgodovinske spomenike in izdelovalci orgel temeljito pregledali instrument ter ugotovili, da je sicer poln suhega prahu, a po njegovih besedah bo za ponovno vzpostavitev orgel dovolj temeljito čiščenje.

Velike orgle iz katedrale Notre Dame so ustvarili v začetku 18. stoletja in jih odtlej že večkrat prenovili ter nadgradili. Vexo je dejal, da so »polne poezije«, saj zmorejo tako zelo nežne kot tudi mogočne zvoke. Izrazil je željo, da bi po prenovi katedrale v njej ohranili zanjo doslej značilno »neverjetno akustiko«.

Na orgle v katedrali Notre Dame Vexo igra že 15 let. Tako je bilo tudi 15. aprila med dnevno mašo, ko je v svetovno znani katedrali ob 18.15 začel zvoniti požarni alarm, ker je zagorelo na strehi katedrale. Skupaj z ostalimi obiskovalci maše je zapustil objekt v središču francoske prestolnice.

V Washingtonu se je orglar mudil, ker je v petek nastopil v tamkajšnji Baziliki Marijinega brezmadežnega spočetja na dobrodelnem koncertu, posvečenemu katedrali Notre-Dame.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je sicer minuli teden napovedal, da želi, da bi katedralo, ki velja za pomemben francoski pa tudi evropski kulturni spomenik, obnovili v petih letih. A bo prenova po navedbah arhitektov verjetno trajala precej dlje. Že same priprave nanjo bodo dolge in kompleksne. Vzroka požara še niso določili, a je najverjetneje šlo za nesrečo oziroma kratek stik.