Bližajo se poletni meseci, ljudje pa že veselo delajo načrte, kam se bodo odpravili na zaslužen oddih od vsakodnevnega dela. A pri tem ne smete pozabiti, kako zelo pomembno je, da se preden zavijete proti vašemu cilju seznanite z razmerami na cesti, saj vam lahko prometni zastoji povzročijo veliko stresa in slabe volje ter načrte prestavijo za nekaj ur.

Največ zastojev kot običajno lahko pričakujete na avtocesti Ljubljana – Koper v obe smeri, na cestah proti meji s Hrvaško ter na mejnih prehodih s Hrvaško, so sporočili z Darsa.

Kam zaviti, da se izognemo gneči?

Ljubljana – Unec

Če se z gnečo srečate že v Ljubljani, se ji lahko izognete preko Barja ali pa preko izvoza Brezovica proti Podpeči ter nato zavijete navkreber proti Rakitni. Obvoz je daljši za dodatnih deset kilometrov in pol ure vožnje. Po potrebi je mogoče z Unca vožnjo nadaljevati tudi do Planine pri Postojni in naprej do Postojne.

Logatec – Postojna

Če na avtocesti A2 med Ljubljano in Koprom nastane zastoj med Vrhniko in Postojno, lahko zavijete na vzporedno cesto mimo Vrhnike, Logatca in Kalc, nato pa levo proti Planini pri Postojni. Ta obvoz je lahko alternativa tudi prejšnjemu prek Rakitne. Med prvomajskimi prazniki ta pot ni priporočljiva, saj je med Logatcem in Vrhniko delovna zapora, zato je bolje, da pot iz Kalc nadaljujete proti Colam do Ajdovščine.

Postojna – Divača

Med Postojno in Divačo lahko pot nadaljujete po »stari« cesti proti slovenski obali. Prometa je danes tam bistveno manj kot nekoč. Med potjo se lahko dvakrat priključite na avtocesto pri uvozih Razdrto in Senožeče.

Kozina – Koper

Obvoz med cestninsko postajo Kozina in Koprom pelje po cesti prek Črnega Kala. Peljete se pod viaduktom, na cesti pa je bistveno manj prometa kot nekoč.

Izola – Portorož

Zastoji so pogosti tudi ob vračanju s Hrvaške proti središču Slovenije. Obremenjeni sta cesta od Dragonje proti Kopru in priobalna cesta mimo Strunjana in Izole. Prometnim zastojem se je mogoče izogniti z vožnjo prek izvoza Seča, ki ji sledi vožnja proti Kortam. Z vrha Kort se je mogoče spustiti proti Izoli, iz Šareda pa lahko pot nadaljujete tudi proti Gažonu in Kopru. Prav tako je smiselno uporabiti vzporedno cesto prek kampa Belvedere proti Strunjanu in naprej proti Piranu, kjer se lahko izognemo pogostim zastojem na regionalni cesti Izola – Portorož.

Ljubljana – Hrvaška

Za pot proti Hrvaški je možen obvoz na relaciji Ljubljana – Kočevje – Petrina. Na slednji bodo sicer v kratkem na Škofljici postavili delovno zaporo, zaradi katere bo promet urejen izmenično enosmerno in bo verjetno tudi na tej relaciji nekaj zastojev.

Na Darsu sicer odsvetujejo uporabo obvozov po regionalnih cestah, razen v primerih ekstremno dolgih zastojev in zaprtih avtocest zaradi nesreč, saj so v zelo kratkem času po nastanku zastojev na avtocestah čakalne dobe na glavnih, regionalnih cestah ali celo lokalnih cestah precej daljše od tistih na avtocestnem križu. Priporočajo pa, da »se na pot proti Primorski ali Hrvaški odpravite, ko na cestah ne bo zastojev oziroma v primeru zastojev prestavite potovanje. Praviloma promet relativno normalno poteka v nočnem času zelo zgodaj zjutraj, pred 7. uro ter v soboto popoldan. Največ zastojev pa pričakujemo ob zaključku počitnic 4. in 5. maja preko celega dne.«

Pazi, delo na cesti!

Družba Dars od četrtka, 18. aprila, ne izvaja dodatnih celodnevnih delovnih zapor na najbolj obremenjenih odsekih avtoceste. To bo veljalo vse do konca prvomajskih praznikov, a v tem času ostajajo že obstoječa delovišča, kjer zapor ni mogoče začasno umakniti. Na avtocestnem omrežju se bo nadaljevalo odstranjevanje cestninskih postaj in ostala dela, na naslednjih predelih avtoceste:

Primorska avtocesta:

Na območju cestninske postaje Videž bo zaradi del v sklopu odstranjevanja tamkajšnje cestninske postaje promet potekal po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje.

Vipavska hitra cesta:

Popolna zapora ostaja na predelu hitre ceste H4 med razcepom Nanos in Vipavo proti Vrtojbi zaradi poskusnih polj protivetrne zaščite. Po drugi polovici hitre ceste promet poteka dvosmerno približno sedem kilometrov, po enem pasu v vsako smer vožnje.

Dolenjska avtocesta:

Do 10. maja bo na odsekih Dobruška vas – Drnovo in Drnovo – Brežice proti Obrežju promet zaradi obnove konstrukcije vozišča in rušenja cestninske postaje Krško in Drnovo potekal dvosmerno po nasprotni strani avtoceste.

Preden se odpravite na pot, preverite stanje na cestah še preko:

- spletne strani www.promet.si,

- operaterja PIC na 1970 (številka ni brezplačna) ali odzivnika 080 22 44 (brezplačno)

- mobilne aplikacije DarsPromet+,

- družbenih omrežij (Twitter na @promet_si in Facebook na strani Vozimo pametno),

- spremljanja prometnih informacij radijskih postaj.

Na Darsu pa opozarjajo, da »so na spletnih straneh objavljene tudi informacije o čakanju na mejnih prehodih, vendar te vedno ne odražajo dejanskega stanja, saj se čakalne dobe ves čas spreminjajo in so odvisne od vrste potnikov in vozil, ki se na mejah nahajajo. Informacije o stanju na mejah so dejansko zgolj informativne, viri informacij pa so lahko slovenska in hrvaška policija, HAK ali vozniki, zato so to pogosto subjektivne ocene, ki jih kot pomoč pri načrtovanju poti lahko damo voznikom.«