»Za večino so bili lepi sončni dnevi in dolgi prazniki čas za počitek in tudi uživanje v naravi. Tolminski gorski reševalci nismo imeli te sreče. V treh dneh so nas kar petkrat poklicali na intervencijo,« je izkupiček praznikov strnil gorski reševalec Miljko Lesjak. Od tega so štirikrat hiteli na pomoč jadralnim padalcem, ki so se zapletli v krošnje dreves. Tudi na Bovškem prazniki niso minili brez nesreče. Pri skokih z letala sta se tik pred pristankom na bovškem letališču s padali zapletla Američan in Argentinec.

Letela preblizu

Na velikonočni ponedeljek so na letališču v Bovcu potekali organizirani skoki s padalom iz letala. Na 4000 metrih nadmorske višine sta med deseterico padalcev poletela tudi 28-letni Američan in 34-letni Argentinec. Po odskoku z letala in nekaj sto metrih prostega pada sta razprla padali, kakih sto metrov nad tlemi pa se je adrenalinski let spremenil v dramo. Med spremembo smeri leta sta zaradi nepazljivosti priletela preblizu in se s kupolami padal zapletla. Tik pred pristankom jima je sicer uspelo padali ločiti, a sta se zaradi prehitrega in sunkovitega pristanka vseeno poškodovala. Američana so z manjšimi poškodbami prepeljali na zdravljenje v beljaško bolnišnico v sosednjo Avstrijo, huje poškodovani Argentinec pa se zdravi v šempetrski bolnišnici.

Tri reševanja na dan

Na Tolminskem so gorske reševalce na noge spravljali jadralni padalci. V soboto so takoj po kosilu odhiteli na vzletišče na Kobali, kjer je padalec obvisel na drevesu. »Pri vzletu mu je iz sedeža izpadlo rezervno padalo in se odprlo. Sledil je pristanek visoko na drevesu. Z vrvno tehniko smo ga nepoškodovanega rešili z drevesa in zatem še obe padali,« je intervencijo povzel Lesjak. Ta pa še zdaleč ni bila zadnja tistega dne. Še preden so se vrnili v dolino, so jih obvestili, da je na zahodni strani Kobale na drevesih pristal še en jadralni padalec. Našli so ga na strmem pobočju Tolminskega Triglava. Padalec je sam zlezel z drevesa, gorski reševalci so mu pomagali iz krošnje rešiti še padalo. Medtem jim je pozivnik znova zapiskal. Tokrat je klic na pomoč prišel iz Gorenje Trebuše. Dvainpetdesetletni jadralni padalec je pri pristanku na težko dostopnem terenu napačno ocenil višino, zadel v drevo in hudo poškodovan obvisel na drevesu. »Kljub temu, da je na kraj s helikopterjem Slovenske vojske hitro priletela ekipa nujne medicinske pomoči, so morali počakati, da smo padalca z vrvno tehniko spravili z drevesa, šele potem so ga lahko oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana,« je povedal Lesjak. Zlomil si je oba gležnja.

Brez potrebe v hrib

Tudi nedelja ni minila povsem mirno. Gorske reševalce so obvestili, da je na Mrzlem vrhu zasilno pristal jadralni padalec. »Na srečo smo kmalu ugotovili, da ni poškodovan in da ne potrebuje pomoči. Klicali so pohodniki, in če bi padalec sam poklical na 112 in povedal, da ne potrebuje pomoči, bi nam prihranil nekaj skakanja,« Lesjak poziva jadralce, naj tudi v primeru srečnega razpleta sporočijo v dolino, da je z njimi vse v najlepšem redu.

Za nameček so reševalci v ponedeljek reševali še 13-letnika, ki se je med vzponom na Globoko nad planino Razor ločil od družine in se zaplezal nekje na grebenu Krnice. Ker tam še vedno vladajo zimske razmere, so reševalci nemudoma pohiteli na kraj in nadebudneža kmalu našli. Pospremili so ga do staršev – za vsak primer, da se še enkrat ne izgubi. »Zadnja intervencija je bila že dvajseta v tem letu. Nekaj napovedanih deževnih dni bo verjetno prineslo nekaj počitka tudi za nas. Le upamo lahko, da nadaljevanje sezone ne bo takšno, kot je bilo te dni,« si želi gorski reševalec Lesjak.