Zvone Dežnak je bil v aktivni delovni dobi uspešen gospodarstvenik, ki se je podpisal pod sanacije več podjetij, na primer Elegant, Metka, Toper in drugih. Letos januarja ga je občina Biograd na moru (Hrvaška) nagradila z zlatim grbom za izjemne zasluge pri razvoju njihovega gospodarstva, in to zaradi slovenskega prevzema njihove predilnice v stečaju, ki so jo potem slovenski in hrvaški strokovnjaki obudili v uspešno tovarno, hkrati pa ustvarili veliko prijateljstvo med prebivalci te hrvaške občine in Celjem ter Žalcem, ki ga negujejo še dandanes.

Union in laško sta zakon

Poglejmo najprej nekaj drugih nasvetov, kako se znebiti polžev brez kemičnih pripravkov, saj se škodljivci pojavljajo vse od začetka rasti do zorenja in jih že zaradi karence ne moremo zatirati s pesticidi. Eden od načinov je past v kozarcu za vlaganje. Vanj natresete koruzo, ki naj bi privabila polže. Drug nasvet je še bolj originalen. Polži ljubijo pivo in pomagalo naj bi, če kozarce vkopljete tako, da njihov rob sega približno centimeter nad zemljo, vanje pa nalijete pivo. Vrtni polži bodo zavohali kvasovke in ječmen, zato se bodo ujeli v past in padli v kozarec. Kakšne vrste naj bo pivo, ni podatka, po prepričanju nekaterih pa brezalkoholno, če se pošalimo, ni učinkovito. Sta pa bojda »ta zeleno« in »ta rdeče« zakon tudi za polže. Polži ne marajo soli in naj bi pomagalo, če jo potresete po tleh, je pa sol škodljiva za rastline, tako da jo odsvetujemo, kot tudi posipanje z apnom. Pomagale naj bi tudi črepinje okoli rastlin ali pa borove iglice, saj vsebujejo kislino, ki je polži ne marajo.

Narcise

Zvone Dežnak iz Celja pa ponuja ekološko in predvsem lepo ter menda zelo učinkovito metodo preganjanja polžev. Takole nam je opisal svojo študijo: »S preučevanjem zatiranja polžev sem začel pred štirimi leti. Slučajno sem opazil nabiranje polžev na narcisah. Ker jih je bilo na vrtu vedno več, sva z ženo poskušala z različnimi sredstvi, vendar neuspešno. Potem pa sva nasadila še več narcis in uspelo nama je. Dejstvo je da so narcise prve cvetlice, s katerimi zaščitite sadike, in polži gredo namesto na sadike raje na narcise. Zaščita traja od dva do tri mesece. Ko rastline zrastejo, ne potrebujejo več toliko zaščite. Učinkovitost zaščite vrta pred polži z narcisami spremljam že štiri leta in je dokazano uspešna. Liste cvetic sem odnesel tudi na sosedov vrt in tudi tam so privabili polže. Upam, da bo moj nasvet koristil tudi kateremu od vaših bralcev, vsekakor pa so narcise poleg tega, da so lepe in da dokazano preganjajo tudi voluharje, učinkovite tudi kot past za polže.«