Prvi dve dvigali - sestavne dele zanju so pripeljali iz petih različnih držav in jih nato sestavili v Kopru - sta v zaključni fazi uvedbe v delo, do konca meseca pa bosta že obratovali s polno močjo. Za njima v Koper prihajajo še tri dvigala, vsa pa bodo pripravljena za delo letos poleti, so zapisali v Luškem glasniku Luke Koper.

Prva elektrificirana kontejnerska mostna dvigala na kolesih so v Kopru kupili leta 2015. Gre za dvigala, ki imajo možnost kombinacije pogonskega vira, tako da jih lahko poganja elektrika ali dizelski motor.

Po besedah vodje naložbe Danjela Zobca so skozi prakso in z meritvami ugotovili, da omenjena dvigala pri delovanju na elektriko potrebujejo bistveno manj servisov ter porabijo manj energije (do 12 odstotkov elektrike že med delovanjem vračajo v omrežje). Poleg tega pri takem delovanju ni hrupa ali izpustov plinov, na stroju in okrog njega pa je manj vibracij.

Zato so v Luki novo serijo petih dvigal naročili na izključno električno napajanje, medtem ko pomožni agregat na dizel ni več pogonski, ampak ga bodo uporabljali le še za premike stroja po delovišču.

Dvigala bodo poleg tega kot pilotni projekt opremljena z novim sistemom krmiljenja Siemens, ki je še bolj prijazen uporabniku in učinkovit.