Marihuana marš je tradicionalni politični shod ŠOU v Ljubljani, ki opozarja na družbene, ekonomske in zdravstvene probleme, ki so posledice prohibicije kot prevladujoče oblike regulative na področju prepovedanih drog, so zapisali na spletni strani shoda.

Na stojnicah na shodu so se predstavile nevladne in politične organizacije, ki podpirajo legalizacijo, ter drugi, ki se na različnih področjih ukvarjajo s konopljo in kanabisom. Poskrbljeno je bilo tudi za glasbeno spremljavo, letošnja posebnost pa je rampa za rolkanje.

»Marihuana marš je dogodek, ki dokazuje, da smo študenti močno volilno telo v državi, ki javnosti kaže, za kaj se zavzema in spodbuja premike, ki so v naši državi potrebni. Glavni namen dogodka je, da spodbujamo družbeni diskurz o konoplji, saj njen položaj ni urejen ne na industrijski ne na medicinski, sploh pa ne na rekreativni ravni uporabe,« je v izjavi za javnost pred dogodkom zapisal vodja projekta Nejc Pavlič Damijan.

Po njegovem mnenju je trenutna ureditev, kriminalizacija in stigmatizacija uporabnikov konoplje škodljiva in nekoristna tako za družbo kot tudi za gospodarstvo. »Spodbujamo medije, da nam pomagajo ustvarjati družbeni diskurz o konoplji,« je dodal.

Obiskovalka shoda Maruša Kokol je za STA ocenila, da je bilo na shodu okoli 19. ure približno 500 ljudi, na shod pa se je odpravila, ker so nekateri njeni prijatelji rekreativni uporabniki marihuane in podpira njeno legalizacijo.

Shod bo trajal do okoli 22. ure, sledi pa zabava v enem od ljubljanskih nočnih klubov.