Lani ustanovljena okoljevarstvena protestna organizacija Upor proti izumrtju, ki je v središču Londona danes že četrti dan zapored povzročala prometni kaos, je bila že večkrat deležna medijske pozornosti. Najbolj z blokiranjem mostov, kar je njena posebnost, in s tem z oviranjem prometa. Danes je skupina protestnikov blokirala most Vauxhall, na katerem se je več voznikov in motociklistov zneslo nad protestniki. Eden od mimoidočih peščev je celo udaril protestnika, ko mu je hotel izročiti letak.

Policista plesala s protestniki

Cilj protesta je za dva tedna, do 29. aprila, ohromiti promet v londonskem središču. Upor proti izumrtju od vlade zahteva tri reči: da pove vso resnico o podnebnih spremembah, da do leta 2025 zniža emisijo ogljikovega dioksida v ozračje na ničlo in da ustvari državljansko skupščino, ki bi bedela nad napredovanjem bitke proti podnebnim spremembam. Organizatorji londonskega protesta trdijo, da ti potekajo v več kot osemdesetih mestih v 33 državah po svetu.

Londonski laburistični župan Sadiq Khan in policijski šefi so sicer deležni veliko kritik, ker še niso ustavili protestov, ki so se začeli v ponedeljek. Pa tudi zato, ker se je na družbenih omrežjih pojavil video, na katerem uniformirana policista plešeta s protestniki, ki si pomagajo ohraniti kondicijo z zabavo.

Konservativna vlada pa bi očitno rada sprla javnost in protestnike, čeprav trdi, da z njimi »deli strast do varovanja okolja«. »Grozno je, da življenja vozačev, ki trdo delajo, ovira nastopaštvo teh tako imenovanih okoljevarstvenih protestnikov,« pravi Liz Truss s finančnega ministrstva, ki je protestnike celo razglasila za klovne.

Napol goli v parlamentu, priklenjeni in prilepljeni

Organizacija Upor proti izumrtju je v preteklosti že opozorila nase, denimo ko so njeni aktivisti pred Downing Streetom razlili več veder s ponarejeno krvjo ali ko so blokirali glavno poslopje BBC. Do zdaj največje medijske pozornosti pa so bili deležno nedavno, ko je devet napol golih članic in članov zmotilo brexitsko razpravo v poslanski zbornici parlamenta.

Te dni so z blokado mostu Waterloo, enega od najbolj prometnih londonskih mostov čez Temzo, ohromili promet v središču prestolnice. Policija je v ponedeljek in torek v Londonu aretirala več kot 300 aktivistov. Čeprav je bilo v sredo aretiranih še več kot sto aktivistov, so se protesti tudi danes nadaljevali na petih lokacijah prestolnice: mostovih Waterloo in Vauxhall, pri slavoloku Marble Arche (policija jih je uradno dovolila samo tu), pri vedno izjemno prometnem cestnem križišču Oxford Circus, kjer je vedno tudi ogromno peščev (tam so postavili rožnati čoln), in na trgu pri parlamentu, ki je najbolj priljubljeno zbirališče vseh protestnikov.

Novost: želja po aretaciji in lepljenje telesa

Policija se še nikoli ni srečala z zdaj priljubljeno vrsto protesta. Aktivisti želijo aretacije, poleg tega se pogosto prilepijo, kot so se v parlamentu z zadnjicami na stekleno pregrado, ki ločuje galerijo od poslanske zbornice, ali na streho vagona vlaka. Pogosto se tudi priklenejo, kot so se v sredo na ograjo pred londonskim domom vodje opozicijski laburistov Jeremyja Corbyna. Ker se z otrdelimi telesi upirajo, morajo vsakega s kraja protesta odvleči trije do štirje policisti, ki jih zato manjka vsepovsod drugod. Ker aretiranih z nekaj izjemami ne zaprejo, ker jih nimajo kam dati in ker ne vedo, česa natančno naj bi jih obtožili, jih hitro izpustijo. Ti pa se največkrat vrnejo med protestnike. Eden od ustanoviteljev Upora proti izumrtju Roger Hallam pravi, da je cilj organizacije čim bolj množično sodelovanje ljudi, ker to skupaj z državljansko neposlušnostjo prinaša največjo možnost za družbene spremembe.