Šokantna zgodba iz Bangladeša pretresa ves svet ter še vedno kaže na nemoč številnih žensk po svetu.

Pogum 19-letnice, ki je v državi, kjer naj bi bilo veliko število deklet spolno napadenih, pa jih je to sram priznati, je bil kaznovan s smrtjo.

Nursat je strah premagala in konec marca svoji družini povedala za napad ravnatelja, nato pa skupaj z njimi odšla na policijo. 19-letnica je povedala, da jo je ravnatelj poklical v svojo pisarno in jo začel otipavati. Preden bi lahko storil še kaj več, je Nursat pobegnila, še pišejo pri BBC-ju.

Polili so jo s kerozinom, dogodek pa želeli prikazati kot samomor

Na policiji, kjer je podala izjavo, jo je čakala prva težka preizkušnja. Čeprav naj bi bila policija kraj, kjer žrtev lahko policistom zaupa svojo travmatično izkušnjo, v primeru žrtve spolnega nasilja ni bilo tako. Policist je vzel v roke svoj telefon in žrtev posnel. Kot je videti na posnetku, ki so ga kasneje dobili lokalni mediji, je 19-letnici postalo zelo nerodno, z rokami je ves čas prekrivala svoj obraz, policist pa ji je govoril, da to ni taka stvar in naj pokaže svoj obraz, še pišejo pri BBC-ju.

Lokalni policisti so sicer takoj po njeni izjavi aretirali ravnatelja šole, a se je za Jahan Rafijevo s tem vse skupaj začelo le še bolj zapletati. Na ulicah se je zbrala velika množica ljudi, ki je zahtevala ravnateljevo izpustitev. V protestu, ki sta ga organizirala dva dijaka in lokalni politiki, so začeli obsojati ravnanje 19-letnice in njena družina se je že takrat ustrašila za njeno življenje.

Kljub grožnjam in obsojanju se je enajst dni po prijavi spolnega napada odpravila v šolo, kjer bi morala pisati zaključni izpit. »Svojo sestro sem spremljal do šole, tam pa so mi prepovedali vstop,« je dejal brat pokojne. »Če ne bi bil zadržan, se kaj takega moji sestri ne bi moglo zgoditi,« je še povedal.

Pred smrtjo še enkrat poudarila, da jo je ravnatelj otipaval

Po vstopu v šolo so Jahan Rafijovo napadli dijaki in jo odpeljali na streho šole. Med tem so pretepli njenega prijatelja, ki jo je skušal rešiti. Na strehi pa je čakalo pet učencev, ki so nosili burke. Nemudoma so obkrožili žrtev in od nje zahtevali, naj opusti obtožbo zoper ravnatelja. Ker je njihovo zahtevo zavrnila, so jo zažgali. Polili so jo s kerozinom, vse skupaj pa želeli prikazati kot samomor.

19-letnica je bila po incidentu prepeljana v bolnišnico. »Napadalci so dejanje hoteli prikazati kot samomor, ker pa je eden od njih glavo žrtve držal pri tleh, glave niso polili s kerozinom in se ta ni vžgala,« je dogodek za medije vpisal predstavnik policije Banaj Kumar Majumder, še poročajo pri BBC-ju.

V bolnišnici so zdravniki ocenili, da opekline prekrivajo 80 odstotkov dekletovega telesa, in da bo težko preživela. Ker je bila pri zavesti je v ambulanti prosila za bratov mobilni telefon, kjer posnela še svojo zadnjo izjavo: »Ravnatelj me je otipaval. Do zadnjega diha sem se borila proti temu zločinu«.

Policija doslej aretirala 15 ljudi

Zgodba dekleta, ki se je borilo proti spolnemu nasilju, je na noge dvignila vso državo. V znak podpore se je na njenem pogrebu zbralo več tisoč ljudi, svoje delo pa opravlja tudi policija. Do danes so aretirali 15 ljudi, sedem od tega naj bi jih bilo neposredno povezanih z umorom. Poleg teh so aretirali še dva dijaka in lokalne politike, ki so organizirali proteste, ravnatelj šole pa ostaja v priporu, še poroča BBC.