Ericsson in Swisscom sta omrežje vzpostavila takoj, ko je švicarski operater pridobil licenco za upravljanje z omrežjem 5G, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Omrežje 5G omogoča skoraj takojšnje povezovanje telefonov, kar bo uporabniku denimo omogočilo nalaganje celega filma v manj kot sekundi. Omenjena tehnologija naj bi bila tudi ključna za razvoj pametnih naprav, interneta stvari in avtonomnih vozil.

Do leta 2034 naj bi tehnologija 5G po oceni londonskega industrijskega združenja Global System for Mobile Communications prinesla 565 milijard dolarjev gospodarskih koristi.

Ericsson je danes razkril tudi poslovne rezultate za prvo četrtletje, v katerem je ustvaril 2,4 milijarde švedskih kron (230 milijonov evrov) čistega dobička, potem ko je v enakem obdobju lani beležil 725 milijonov kron čiste izgube. Prihodki od prodaje so znašali 48,9 milijarde kron.

Družba največ zaslug za rast pripisuje dobrim prodajnim rezultatom na severnoameriškem trgu. Tam so med drugim sklenili 18 poslov, povezanih s tehnologijo 5G.