Zadnja tovrstna pogodba je bila podpisana leta 1996, vmes so jo dopolnjevali z aneksi, je pojasnil Eberlinc. Pogajanja za novo pogodbo so potekala tri leta. To so sicer podpisali pod odložnim pogojem, saj mora Premogovnik Velenje sprejeti še kolektivno podjetniško pogodbo. Eberlinc je ocenil, da vprašanja iz pogodbe niso bila enostavna, med pogajanji so se odprla tudi številna poglavja.

Generalni direktor Premogovnika Velenje Ludvik Golob je postregel s podatkom, da so opravili 44 pogajanj, glavna usmeritev Energetske zbornice Slovenije med pogajanji pa je bila, da se čim bolj približajo pogodbi iz elektro gospodarstva, ki je bila podpisana leta 2017.

Glede efektivnega delovnega časa je pojasnil, da je ta zdaj vključen v novo pogodbo, kar pomeni, da je delavcem priznanih 15 minut priprav na delo v jami in pet minut za pripravo na proizvodni proces. Masa plač se z novo pogodbo ne bo zmanjšala, je zatrdil Golob.

Koncesija za odkop premoga poteče 2022

Spomnil je, da jim koncesija za odkop premoga poteče leta 2022, zato so že začeli vse aktivnosti za pridobitev nove koncesije. Premogovnik Velenje ima še 110 milijonov ton zalog premoga, predvidoma leta 2054 pa naj bi se začela zapiralna dela.

Po njegovi oceni so pogajanja za novo kolektivno podjetniško pogodbo v sklepni fazi, saj so odprta le še dva do tri vprašanja glede plačila dela.

Od države pa pričakuje, da bo znala pametno porabiti evropska sredstva, ki so na voljo za transformacijo rudarskih regij. »Noben nas noče, vsi pa nas rabijo,« je še izpostavil Golob.

Zaupnik Sindikata delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) Bečarević je dejal, da ima mešane občutke, saj gre za dejavnost, ki usiha in so ji leta šteta, pred tem pa si ne smemo zatiskati oči. Meni tudi, da je nova pogodba slabša od predhodne.

Predsednik Sindikata premogovnika Velenje Bršek meni, da je pogodba usklajena z novimi zakoni, v njej so dorekli višino regresa in jubilejnih nagrad. Težave pa pričakuje pri letnem dopustu, saj je število dni dopusta odvisno od delovnega mesta. Panoga je v razmerah, ko je želijo ukiniti, je še dejal Bršek.

Delodajalce je sicer v pogajanjih o kolektivni pogodbi kot partner in pogajalec zastopala Energetska zbornica Slovenije, ki je tudi imenovala pogajalsko ekipo. Pogajalsko ekipo s strani delojemalcev pa so sestavljali predstavniki Sindikata pridobivanja energetskih surovin Slovenije (SPESS), SDRES ter Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije (SDE). Predsednik SDE Branko Sevčnikar bo zaradi odsotnosti pogodbo podpisal naknadno.