Prednost svoje ekipe vidijo v povezovanju in različnosti, saj prihajajo z vseh koncev Slovenije, Nejc iz Ljubljane, Tim iz Kranja, Blažka pa iz Velenja. Pri projektu pa sodelujejo še programerji iz Cerknice, Ljubljane in Domžal. Ekipa je komajda polnoletna, v njej so sami dijaki inženirji. Našli so se, ko so skupaj delali pri enem izmed lokalnih družbeno-koristnih projektov. To je pomembno, kajti vodja skupine, Nejc, je prepričan, da so vsi projekti, organizirani v korist širše družbe, odličen način za utrjevanje skupinskega dela in odnosov v ekipi, kar je predpogoj za podjetništvo nasploh. To je bil gotovo tudi eden od argumentov, ki je komisijo Fundacije za ustvarjalne mlade pri Ustvarjalniku prepričal, da si Nejčev projekt zasluži štipendijo, z novim projektom BlockPay pa je pred dnevi prepričal ameriške vlagatelje.

Navdih iz računalniške igrice

Kot marsikaj v življenju najstnikov se je vse skupaj začelo z navdihom iz računalniške igrice. Tako je tudi Nejc Paradiž prišel do ideje, da bi razvil digitalno turistično platformo, ki bi obsegala celoten cikel potovanj, od plačevanja javnega prevoza, do hotelov in računov v restavracijah, vstopnin, vse do ustvarjanja videov in fotografij. Ker pa so Nejc in njegova skupina šele stopili v svet podjetništva, so za nasvet, kako bi se tega lotili, prosili vodjo Ustvarjalnika, Matijo Goljarja. Svetoval jim je, naj opustijo tako široko zasnovano platformo in se za začetek osredotočijo raje le na enega od delov, to je na kavarne.

Mobilna aplikacija Thrill Cafe

Sprva so se projekta Thrill lotili le kot nečesa, s čimer bi pridobili izkušnje, kakršnih v šoli niso mogli, a kasneje se je vse skupaj razvilo v veliko več. Nastala je mobilna aplikacija Thrill Cafe, ki gostincem s pomočjo profilov njihovih strank na družbenih omrežjih zagotavlja dodatno promocijo. Ko stranka na facebooku, instagramu itd. objavi fotografijo (pitja kave v določenem lokalu), v zameno za takšno promocijo dobi popust, ki se preko skenirane QR kode posameznega lokala naloži v Thrill aplikaciji. »Potem se na zaslonu pokaže gumb 'Deli sliko', od tam pa ima uporabnik dostop do svoje galerije, kjer ima shranjeno fotografijo, ki jo želi deliti s prijatelji. Aplikacija sama poskrbi za vse drugo,« razloži Nejc in doda: »Lastniki lokalov, ki smo jim Thrill Cafe predstavili, zatrjujejo, da je ideja dobra in inovativna, saj imajo socialna omrežja danes velik vpliv. Težko je izstopati, a mi bi kljub temu radi tudi manjše kavarnice spravili 'v svet'.«

Prisegajo na ekipni duh

Do konca letošnjega leta nameravajo Thrill postaviti na zemljevid najbolj učinkovitih marketinških orodij, lasten zaslužek pa so si zamislili tako, da bi »lastnikom zaračunavali mesečno naročnino na aplikacijo, kar je za lastnike kavarn seveda precej ugodnejše od plačevanja stroškov standardnega oglaševanja,« poudarja Nejc, ki se zaveda pomena prve podjetniške izkušnje. S pomočjo tega projekta se kot posamezniki in kot skupina učijo reševati težave, ki se v življenju nenehno pojavljajo. »Dobro je, da lahko delamo z ljudmi, ki imajo svoje mnenje, vendar znajo tudi poslušati in sprejeti našega. To se mi zdi najpomembnejše v podjetniškem svetu,« ocenjuje Nejc, ki prisega tudi na ekipni duh, zato si želi v prihodnje še razširiti krog sodelavcev. Vzporedno namreč dela že na dveh drugih projektih (Spectrium in BlockPay), z njima pa namerava skupina mladih prodreti kar v Silicijevo dolino.

Financiranje projekta BlockPay

Nejc, član Ustvarjalnikove Fundacije za ustvarjalne mlade, je prejšnji teden sklenil zelo pomemben dogovor za financiranje svojega projekta BlockPay z vlagatelji iz ZDA. Blockpay je sistem za internetno plačevanje, ki namesto standardnih sistemov pri denarnih transakcijah uporablja blockchain sistem (sistem veriženja blokov). »Naša ekipa je razvila edinstveno formulo, ki omogoča mednarodne finančne transakcije s standardnimi valutami brez posrednika. Trenutno smo na dobri poti, da naredimo platformo, ki bo dovoljevala tako (online) kot (offline) transakcije za vse vrste uporabnikov, tako posameznike kot podjetja. Blockpay vidimo kot enega izmed največjih sistemov za internetno plačevanje v naslednih 25 letih,« razloži Nejc Paradiž. BlockPay pospeši in poenostavi mednarodne transakcije, in je kot takšen alternativa sistemu SEPA.

Najhitreje sklenjena investicija v Sloveniji

Za investicijo se je Nejčevi ekipi uspelo dogovoriti v manj kot dveh tednih, kar pomeni, da gre za najhitreje sklenjeno investicijo v Sloveniji. Investitorji so skupina podjetnikov iz finančne industrije iz Chicaga, ki se profesionalno ukvarja z vlaganjem v tehnološke startupe. Nejčeva ekipa je v Estoniji pridobila vse potrebne licence za finančno poslovanje, mladi inženirji so postali najmlajši podjetniki, ki jim je doslej to uspelo. Matija Goljar je ob tem povedal: »Na Ustvarjalniku smo zelo ponosni na Nejca in njegovo ekipo, ki je v izjemno kratkem času razvila inovativen produkt, ga lansirala na trg in takoj požela interes vlagateljev. Kljub mladosti so dokazali, da znajo zavihati rokave in imajo pogum, ki ga pogosto manjka tudi starejšim podjetnikom. Ko se je ponudila priložnost, so jo zagrabili z obema rokama, se v nekaj dneh usedli na letalo in dosegli dogovor, za katerega si drugi podjetniki navadno prizadevajo več let. Prepričan sem, da bomo o Nejcu Paradižu v bodoče še veliko slišali.«