Lanska izvedba dirke je šla v zgodovino po superlativih. Ni šlo zgolj za slovensko zmago Primoža Rogliča, ki ima letos zaradi italijanskega Gira in francoskega Toura drugačen program. Lani je na slovenskem Touru sodelovalo devet od 18 elitnih ekip. Glede na kakovost sodelujočih kolesarjev se je tedanjo »Slovenijo« na lestvici procyclingstat (PCS) uvrščalo na 66. mesto vseh izvedenih dirk v koledarju UCI. Posledično je po kriterijih UCI lažje napredovala po kategorizaciji. Letos je prvič v razredu UCI – H, francosko hors. Med drugim se zviša nagradni sklad, na dirki pa lahko vozi namesto polovice kar 70 odstotkov elitnih ekip World Toura. Žal pa to ni prineslo tudi večjega interesa pri ekipah.

Elitnih ekip bo pet (Bahrain Merida, Mitchelton Scott, Dimension Data, UAE Emirates, Bora Hanshrohe), ob treh slovenskih (Adria Mobil, Ljubljana Gusto, reprezentanca) bodo že uveljavljene profesionalne zasedbe z milijonskimi proračuni, tudi iz Izraela, Francije, Rusije. »Žal so letos v istem terminu tudi evropske športne igre in posledično bolj natrpan koledar. Moramo se sprijazniti, da je to eno od teh štirih let v koledarju. Bo pa zato lov na zmago veliko bolj odprt,« predvideva dolgoletni direktor dirke Bogdan Fink, ki mu je s podporo Slovenske turistične organizacije (STO) in televizijskim prenosom na Eurosportu (1,5 ure prenosa na dan med 13.00 in 15.00 uro) uspel globalni preboj. Po njihovi statistiki je lani preko Eurosporta dirko videlo 11 milijonov gledalcev.

Nemara se je Fink tudi na podlagi interesa elitnih ekip odločil, da kronometra ne bo v sporedu, kot so lani želeli najboljši pred francoskim Tourom. Značilnost vseh petih letošnjih etap, ki bodo izpeljane med 19. in 23. junijem, je razgibana trasa z zahtevnim zaključkom. Tudi prva, iz Ljubljane do Rogaške Slatine, na kateri je lani zmagal kasnejši prvi sprinter francoskega Toura Nizozemec Groenewegen, in tradicionalna zadnja do Novega mesta bosta predvidoma bolj selektivni. »Glede na traso je dirka letos malenkost drugačna, kot smo vajeni. Zahtevni zaključek bo bolj nepredvidljiv, krog favoritov se bo s tem malenkost razširil in s tem bo dirka bolj privlačna za gledalce,« ocenjuje Marko Kump, ki je po vrnitvi v domačo vrsto nosilec domače ekipe Adria Mobil. Še posebej je motiviran, da bi zmagal na novomeškem Glavnem trgu, kot že leta 2009 in 2015.

Zanimivo, da so letos med Slovenci na dirkah UCI slast zmage doslej izkusili le Primož Roglič, Kump na VN Adrie Mobil in Istrski pomladi (UCI-2) in raketno vzpenjajoča se zvezda svetovnega kolesarstva Tadej Pogačar na Vuelti Algarve. Mladenič iz ekipe UAE Emirates je tudi glavna zvezda predstavitve »Tour of Slovenia«. »Počaščen in ponosen sem, da sem v vlogi ambasadorja. Seveda želim tudi osvojiti zeleno majico,« Tadej Pogačar premišljeno razkriva svoje cilje. Lani je za dve sekundi izgubil boj za tretje mesto na zmagovalnem odru proti Mateju Mohoriču. »Če bom tako močan kot v Baskiji, bom verjetno bliže zmagovalnim stopničkam,« ocenjuje, zavedajoč se tudi nepredvidljivih dogodkov.

Nobena etapa se ne končuje na klanec niti se ne vzpne nad 1000 metrov. Zelo spektakularen zna biti zaključek v Celju z vzponom čez Svetino, v Idriji s krogom Medvedje Brdo–Idrija–Dole–Idrija. Kraljevska etapa bo na Primorskem, z vzponom na Predmejo na rob Trnovske planote in ciljnim spustom s Cola v Ajdovščino. »Zanimiva trasa. Baskija je bila z bolj strmimi vzponi. Pričakujem zanimiv boj za zeleno majico in veliko navijačev ob cestah. Veselim se tudi, da gre trasa čez Komendo,« še dodaja dvajsetletnik.