Od razglasitve neodvisnosti nekdanje jugoslovanske pokrajine Kosovo je minilo že več kot enajst let. V tem času se je v državi, katere večinski del prebivalstva sestavljajo Albanci, marsikaj spremenilo na bolje. Tudi na športnem področju, kjer so bili Kosovci na mednarodnem prizorišču v zadnjih letih sprejeti tudi v največja združenja v Evropi.

V košarki uradno od 2015, v nogometu še leto pozneje

Čeprav je nogometna reprezentanca Kosova svojo prvo tekmo po osamosvojitvi odigrala že leta 2010 proti Albaniji, je bila v Evropsko nogometno zvezo sprejeta šele maja 2016, istega meseca so dobili polnopravno članstvo tudi v Fifi. Tega leta so tudi prvič zaigrali v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, a se na lanski mundial v Rusiji niso uvrstili. Več uspeha so imeli v prvi izvedbi lige narodov. V tretji skupini najnižje lige so v konkurenci Azerbajdžana, Ferskih otokov in Malte prepričljivo osvojili prvo mesto in napredovali v ligo C. Če se na evropsko prvenstvo 2020 ne bi uvrstili v kvalifikacijah, bodo imeli popravni izpit proti preostalim zmagovalcem skupine D – Gruziji, Belorusiji in Severni Makedoniji. Ob tem velja omeniti, da sta tako Uefa kot Fifa na vseh žrebih, na katerih je Kosovo doslej sodelovalo, mešanje kroglic delegirali tako, da se Kosovci zaradi političnih razmer ne morejo srečati s Srbijo ter Bosno in Hercegovino. Pri obeh krovnih organizacijah se pogovarjajo tudi, da bi igralcem s Kosova, ki so že zaigrali za druge izbrane vrste, dovolili nastop za njihovo državo. Če bi do tega v prihodnosti zares prišlo, bi kosovska izbrana vrsta postala močnejša za zvezdnike svetovnega kova. Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka, Valon Behrami (vsi Švica) in Adnan Januzaj (Belgija) so le najimenitnejša imena, ki bi okrepila reprezentanco pod vodstvom švicarskega strokovnjaka Bernarda Challandesa.

Poleg nogometa je v tej balkanski državi priljubljena tudi košarka. Košarkarska reprezentanca Kosova je bila med članice Svetovne košarkarske zveze sprejeta leta 2015. Slovenski ljubitelji košarke se zagotovo spomnijo poletja 2016, ko so Slovenci v kvalifikacijskem delu za evropsko prvenstvo 2017 nastopali tudi s Kosovom v skupini. Kasnejši uspeh varovancev Igorja Kokoškova pomnijo vsi, malo ljudi pa se zaveda, da je bila tekma v Stožicah (ki so jo Slovenci 31. avgusta 2016 dobili s kar 113:68) sploh prva uradna tekma košarkarske reprezentance Kosova. Kvalifikacije za letošnje svetovno prvenstvo na Kitajskem so Kosovci v družbi Litve, Poljske in Madžarske končali že po prvem delu in brez zmage, novo priložnost za dokazovanje pa bodo imeli v kvalifikacijah za Euro 2020.

Prestolnica blizu obema naslovoma

Za uspešen razvoj športa je zelo pomembno tudi domače ligaško tekmovanje. V nogometnem pogledu je to prva kosovska nogometna liga, ki nosi naziv superliga. V njej nastopa dvanajst moštev, v tej sezoni pa sta po 27. krogih na vrhu z 62 točkami izenačena Feronikeli in Priština. Jasno je tudi že, da bo v drugo ligo izpadla ekipa Kek-U, ki je od avgusta zbrala le eno točko. Zaradi slabega Uefinega koeficienta mora prvak Kosova pred začetkom prvega kroga kvalifikacij za ligo prvakov opraviti še predkvalifikacije. To je lanskemu prvaku Driti tudi uspelo, v prvem krogu pa jih je ugnal švedski Malmö. Pot so nadaljevali v drugem krogu kvalifikacij za evropsko ligo (kar je tudi najdlje, do koder so v evropskih tekmovanjih kosovski klubi prišli), a jih je premagal luksemburški Dudelange. Dvoboj med omenjeno Drito in Gjilanijem pa je na Kosovu tudi največji nogometni derbi.

V košarkarski ligi nastopa osem ekip, najboljših šest pa se po rednem delu (osemindvajsetih tekmah) uvrsti v končnico za naslov prvaka. V četrtfinalu prva dva nosilca počivata, prav danes pa so se začeli četrtfinalni boji za preostali dve polfinalni vstopnici. Veliki favoriti za končno slavje so košarkarji Prištine, ki v rednem delu niso izgubili niti enega dvoboja.