Presenečenje je, da je Robert Pevnik, ki je še v sredo popoldne odločno zatrjeval, da verjame, da bo še dolgo trener nogometašev Olimpije, danes zjutraj v pismu predsedniku Milanu Mandariću kar sam predlagal, da vodenje članskega moštva zaupa drugemu strokovnemu štabu. Zapisal je, da po tistem, ko je bil skupaj s sodelavci pod izjemnim medijskim pritiskom, ob velikih pričakovanjih javnosti ne bi mogli doseči veliko več. Olimpija je po zimski kadrovski čistki spomladi pod Pevnikom na sedmih prvenstvenih tekmah osvojila 12 od 21 možnih točk, zato je zaostanek za Mariborom zrasel na 12 točk, in v prvi tekmi polfinala pokala premagala Aluminij z 2:1 v gosteh.

Naloga Safeta Hadžića bo osvojitev slovenskega pokala, medtem ko Pevnik ostaja v mladinskem ustroju kluba. Olimpijo so v letošnji sezoni, potem ko bil po lanski dvojni kroni odstavljen trmasti Igor Bišćan, vodili Ilija Stolica (50 dni), njegov pomočnik Aleksandar Linta (26 dni), Safet Hadžić (9 dni), Zoran Barišić (99 dni), Robert Pevnik (94 dni) in od danes znova Hadžić.

Triglav – RudarJutri ob 14.30, sodnik: Jug

Derbi moštev za obstanek, ki sta v minulem krogu doživeli popoln razpad sistema na sosedskih derbijih. Triglav je prejel pol ducata golov v Domžalah, Rudar kar tri doma proti Celju. »Ni bilo pravega odnosa, želje in ostalih stvari, ki jih potrebuješ za dober rezultat,« je bil analitičen 46-letni trener Triglava Dejan Dončić po porazu v Domžalah. Očitno sta za Triglav in Rudar dve tekmi na teden prehud zalogaj, zato bo o današnjem razpletu odločalo tudi to, kako sta se zasedbi regenerirali v dveh dneh in se tudi psihološko dvignili. Pomembna utegne biti tudi dolžina klopi. Tekma bo pravi test karakterjev ekip, ki se krčevito borita za obstanek. V strahu, da tekme ne izgubita, se obeta taktičen dvoboj mladih trenerjev Dončića in Suljemanovića. Oba imata malo prvoligaške kilometrine, zato bo pomembno, koliko bosta poslušala tudi glas izkušenih igralcev v svojih ekipah. To so pri Kranjčanih Mertelj, Svarka, Majcen, pri Velenjčanih pa kapetan Trifković, ki zaradi izključitve sicer ne bo smel igrati, Črnčič, Krefl, Bolha… Rudar je od zamenjave trenerja Pušnika, ki je napredoval v športnega direktorja, s Suljemanovićem na treh tekmah dvakrat remiziral in enkrat izgubil.

Verjetni postavi – Triglav: Arko, Rogelj, Kumer, Arh Česen, Mlakar, Mertelj, E. Kryeziu, Tijanić, Žurga, Udovič, Majcen. Rudar: Radan, Hrubik, Bolha, Tomašević, Pušaver, Pišek, Črnčič, Arap, Krefl, Radić, Tučić. Naš namig: 0.

Maribor – DomžaleJutri ob 16.45, sodnik: Mertik

Takšne zmage, kot je bila zadnja v Krškem (0:1), ima Maribor zelo rad. Tako je v sredo ocenil Saša Gajser, tako meni tudi Darko Milanič, ki se po kazni vrača na klop: »Zelo pomembne so točke, ki jih slovenska javnost označi za mučenje in garanje. Te točke so enake drugim, kar se vidi na tabeli.« Dvanajst zelo udobnih točk prednosti imajo vijoličasti na vrhu pred (mini) derbijem z Domžalami. »Ne smemo mimo njihove dinamike in načina, ki ga gojijo že dlje časa. Vtekanje, globina, branijo se raznovrstno.« Milanič je sicer še vedno brez Jasmina Mešanovića in Aleksa Pihlerja, a bolj bodo oslabljeni Domžalčani. Zaradi kartonov ne bo Senijada Ibričića, kreatorja in ob Shamarju Nicholsonu prvega strelca moštva. »Ibričić je izredno pomemben člen zanje, drugačni bodo, ker ne bo igral,« je prepričan Milanič. Kaj o svojem izostanku meni Senijad Ibričić? »Verjamemo, da lahko ob kakovosti naših igralcev na vsaki tekmi odigramo dobro, ne glede na to, kdo je na igrišču,« je povedal po visoki zmagi nad Triglavom (6:1). Golov v tem dvoboju letos vsekakor ne manjka: v Ljudskem vrtu je Maribor zabil vse štiri gole (2:2), v Domžalah sta Jan Mlakar in Saša Ivković zabila za preobrat (1:2), v četrtfinalu pokala pa so vijoličasti napredovali s skupnih 3:2.

Verjetni postavi – Maribor: Pirić, Milec, Rajčević, Ivković, Viler, Dervišević, Cretu, Vrhovec, Hotić, Mlakar, Zahović. Domžale: Santini, Sikošek, Klemenčič, Dobrovoljc, Rom, Hodžić, Mujan, Vetrih, Gnezda Čerin, Nicholson, Vuk. Naš namig: 0.

Celje – MuraV nedeljo ob 14.30, sodnik: Žnidaršič

Muri je ostalo samo še Celje. Do nedavnega se je samo še Krško lahko postavilo, da je imelo polni izkupiček proti Prekmurcem. Vendar Mura tega ni pozabila in se je Krčanom maščevala s petardo. In če Ante Šimundža z ekipo ne odpusti, sta nemočna tudi Olimpija in Maribor. »Nesmiselno bi bili spreminjati cilje sredi sezone,« je vseeno Ante Šimundža stopil na žogo po remiju z Olimpijo (0:0). Točka jih veseli, ker so še bolj oddaljeni od Triglava, Gorice, Rudarja in Krškega. Še vedno bolj sledijo tistim za sabo kot onim pred sabo. Čeprav so grofi slavili pri Rudarju in zabili tri gole (0:3), Dušan Kosič ni pozabil na anemičnost v prvem polčasu. Kajti kar je bilo dovolj za knape, morda ne bo za Prekmurce. Kosič ni zaman kritičen, Celjanom spomladi še ni uspelo povezati dveh zmag. Letos jim je to nasploh uspelo le trikrat, dvakrat prav v paketu tekem z Rudarjem in Muro. Povrhu Metod Jurhar v sredo komaj drugič to pomlad ni pobiral žoge iz svoje mreže. Prav s tem se pa lahko postavi Matko Obradović: Mura je na zadnjih sedmih tekmah prejela le dva gola. Ampak kljub dobri formi Amadeja Maroše skrbi spet povzroča realizacija: Mura prihaja do priložnosti, toda stežka zabije. Obe tekmi letos je Celje dobilo z 1:0.

Verjetni postavi – Celje: Jurhar, Travner, Zaletel, Stojinović, Brecl, Benedičič, Cvek, Požeg Vancaš, Novak, Kerin, Vizinger. Mura: Obradovič, Kous, Peričič, Maruško, Šturm, Kozar, Kouter, Lorbek, Karničnik, Maroša, Šušnjara. Naš namig: 0.

Olimpija – AluminijV nedeljo ob 17. uri, sodnik: Perić

Safet Hadžić, ki mu bosta pomagala Milan Anđelković in Dino Šeremet, je že vajen, da vskoči kot dežurni gasilec. V tej vlogi je v Olimpiji že tretjič in drugič v letošnji sezoni. Jeseni je ekipo vodil na treh tekmah, vrnil odpisanega golgeterja Andreja Vombergarja in Zoranu Barišiću prepustil urejeno ekipo. Ker je prvenstvo zaradi zaostanka 12 točk za Mariborom odločeno, bo naloga Hadžića osvojitev slovenskega pokala. Aluminij ima v svojih vrstah vročega napadalca Luko Štora iz Velikih Žabelj pri Ajdovščini, ki je spomladi dosegel že štiri gole, čeprav je igral zgolj 188 minut.

Verjetni postavi – Olimpija: Vidmar, Boakye, Bagnack, Maksimenko, Jurčevič, Putinčanin, Tomić, Suljić, Kronaveter, Savić, Kidrič. Aluminij: Janžeković, Amuzie, Koblar, Martinović, Horvat, Kranjc, Muminović, Petrovič, Vrbanec, Maloku, Štor. Naš namig: 1.

Gorica – KrškoV nedeljo ob 19. uri, sodnik: Žganec

Novogoričani se ne morejo znebiti rezultatske krize. Če so jeseni vzrok zanjo našli v trenerju, bodo morali za trenutne težave iskanje razširiti na več dejavnikov. Pomanjkljivosti so v tako rekoč vseh elementih igre in kar se je morda na začetku nogometne pomladi zdelo preostra napoved, je danes realnost: Gorica bije boj za obstanek. Da bo mera polna, v Športni park prihaja tekmec, ki ima težavo več, saj se spopada tudi s poslovno-vodstvenimi neprijetnostmi. Ena od ekip bi ob porazu v zadnjo četrtino prvenstva krenila z dodatnimi skrbmi. Goričani bi »obviseli« tik nad dnom, Krčani bi ostali predaleč za realen pogled proti devetemu mestu.

Verjetni postavi – Gorica: Sorčan, Halilović, Kavčič, Lipušček, Tomiček, Grudina, Gulič, Osuji, Smailagić, Velikonja, Šipek. Krško: Frelih, Batarelo, Cetina, Ilić, Štefulj, Kordić, Da Silva, Kovačič, Volarič Vukušić, Volaš. Naš namig: 0.