»Naša prioriteta je nemoteno delovanje Evropske unije in enotnega trga. Evropska unija ne more biti trajno talka reševanja politične krize v Združenem kraljestvu,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Macron.

Poudaril je, da je Francija odprta za daljšo preložitev britanskega izstopa iz EU pod določenimi pogoji, a ta preložitev ni »ne gotova ne avtomatična«. Zdaj mora po njegovih besedah Združeno kraljestvo do 10. aprila, ko bo izredni vrh EU o brexitu, predstaviti »verodostojen alternativni načrt, ki bo imel večinsko podporo«.

Potem ko so britanski poslanci že trikrat zavrnili izstopni sporazum z Brusljem premierke Therese May, nezavezujoča glasovanja v parlamentu pa že dvakrat niso prinesla večine za nobeno od alternativnih možnosti, je Macron ocenil, da je Velika Britanija na poti k neurejenemu izstopu iz unije.

»Če Združeno kraljestvo tri leta po referendumu ni sposobno najti rešitve, ki bi jo podpirala večina, bo dejansko samo izbralo izstop brez dogovora, in tega ne moremo preprečiti,« je izpostavil francoski predsednik. Ob tem je zagotovil podporo Pariza Irski.

Varadkar pa je poudaril, da še ni prepozno za predloge britanske premierke, ki pa morajo biti verodostojni in voditi k cilju, vključno z daljšo preložitvijo. »Vendar pa mislim, da moramo biti odprti za vse njene predloge,« je dejal. Ponovil je stališče EU, da se o izstopnem sporazumu ni več mogoče pogajati, medtem ko so pogajanja o politični izjavi o prihodnjih odnosih še možna.