»Danes mi na E3 BinckBank Classic ni šlo najbolje. V ključnih trenutkih sem bil preveč v ozadju skupin in nisem imel možnosti, da bi ujel priključek do najboljših,« se je včeraj iz Harelbeka v Belgiji oglasil Matej Mohorič (Bahrain Merida), potem ko je prvo enodnevno dirko na znamenitih enodnevnih flandrijskih gričih končal na 27. mestu. Za 24-letnega kolesarja iz Podblice in ekipo, v kateri sta bila tudi Kristijan Koren (61.) in Luka Pibernik (62.), je bilo to razočaranje. Še posebno zaradi uspešnega začetka sezone z izjemnim petim mestom na Milano–San Remo pred tednom dni.

Slovenskim kolesarjem rastejo apetiti in cilji, še posebej po izjemnem začetku sezone. Če bi upoštevali deset končanih dirk iz niza World Toura (WT), je to doslej najuspešnejši začetek sezone. Ne gre zgolj za Primoža Rogliča, ki je slavil na dveh od štirih etapnih dirk, obeh, ki se ju je udeležil, in je drugi na lestvici svetovne serije World Tour. Med najboljših osemdeset so uvrščeni tudi Mohorič (30.), Luka Mezgec (66.), in hribolazca Jan Polanc (73.) ter mladi Tadej Pogačar (88.). V ta krog sodi tudi Grega Bole, ki je v ponedeljek osvojil tretje mesto na prvi dan etapne dirke po Kataloniji, ki poteka te dni. Zagotovo trenutno ni globalne športne panoge, v kateri bi Slovenci tako pomembno krojili svetovni vrh.

Mohorič je pripravil malo senzacijo, ko je pretekli teden privozil peto mesto na eni od petih najznamenitejših enodnevnih dirk na svetu. Ob tem je krojil razplet za končno zmago, ki jo je odnesel trenutno vodilni WT Francoz Julian Alaphilippe. Mohorič, opogumljen z uspehom na sredozemski obali, ima tako še višje cilje na enodnevnih klasikah v Belgiji, za katere je načrtoval vrhunec v tem delu sezone. Čaka jih še posebno željno, »saj se ve, kako veliko pomenijo v tekmovalnem kolesarstvu«, kot je dejal. Ob tem je treba vedeli, da je Mohorič klasiko do Harelbeka vozil prvič, izkušnje zaradi specifičnih ozkih tlakovanih cest pa pomenijo ogromno. »Napak ne bom ponavljal in verjamem, da bo šlo naslednjič bolje. V ekipi želimo več,« je po učni uri dodal po včerajšnji klasiki, ki jo je dobil Zdenek Štybar, Čeh iz belgijske ekipe Deceunink-Quick.step, ki slovi kot zmagovalna posadka za enodnevne dirke. Zmagali so pet od šestih enodnevnih dirk sezone WT! Eno jim je v sredo na 43. izvedbi Trije dnevi De Panna 'ukradel' Dylan Groenewegen, moštveni kolega Primoža Rogliča, lani kralj Rogaške Slatine na dirki po Sloveniji.

Prav na tej dirki je izvrsten tudi Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) z osmim mestom. To je celo eden njegovih najboljših, nemara pa glede na status dirke celo najboljši dosežek na enodnevnih elitnih dirkah. Vozil je tudi včeraj, a ni prišel do cilja. Po De Pannu je potožil, da bi lahko iztržil več kot zgolj osmo mesto med najboljšimi sprinterji sveta (Groenewegen, Gaviria, Viviani, Bouhanni), saj je imel kilometer pred ciljem veliko boljše izhodišče, a se zaključka ni razpletel po njegovih željah. »Zadovoljen sem s pripravljenostjo, ne pa s končnim rezultatom,« je komentiral Luka Mezgec v upanju, da bo morda njegovim željam bolj naklonjena nedeljska klasika Gent-Wevelgem.