Po pisanju francoske tiskovne agencije AFP je risbo na četrtkovi dražbi kupil evropski zbiratelj, ki pa ni bil Francoz. Risba datira v oktober leta 1932, ki je bilo za umetnika zelo plodovito leto. Je iz serije risb, v katerih je španski umetnik razkril svojo strast do francoskega dekleta, ki ga je srečal na ulici leta 1927, ko jih je ona štela 17, sam pa je imel 46 let.

Picasso je Marie-Therese Walter spoznal, ko je bil še poročen z Olgo Koklovo. Razmerje sta skrivala do leta 1932. Leta 1935 je Marie-Therese Walter rodila hčerko Mayo, Picasso pa je tedaj že imel drugo ljubico, Doro Maar. Leta 1977 je Marie-Therese Walter storila samomor.

Picasso je Marie-Therese Walter narisal, kako leži gola na zofi, ob njej je prikazen, ki igra na flavto. Gre za motiv, ki se v umetnikovem opusu pojavi večkrat.

Picasso (1881-1973) velja za enega najpomembnejših umetnikov 20. stoletja. Skupaj z Georgesom Braqueom je bil začetnik kubizma in njegov glavni predstavnik. Rodil se je v Malagi, študiral v Barceloni in Madridu. Od leta 1904 je živel in delal v Parizu. Po drugi svetovni vojni se je preselil v Vallavis na Azurni obali, kjer se je med drugim začel posvečati keramiki. Vsako leto je v kraju priredil dve do tri razstave. Umrl je v Mouginsu.