Policija je v času od uveljavitve arbitražne razsodbe 30. decembra 2017 pa do konca lanskega leta obravnavala 1646 spornih dogodkov na morju, v katerih je bilo skupaj udeleženih 2470 plovil. Od tega so obravnavali 1130 vplutij plovil hrvaške policije in 1340 vplutij plovil hrvaških ribičev.

Letos pa so do 22. marca, torej prejšnjega petka zabeležili že 295 dogodkov, pri čemer so skupaj našteli 467 nedovoljenih vplutij hrvaških plovil. Od tega je šlo 232-krat za plovila hrvaških varnostnih organov. Povprečno to pomeni, da hrvaški policisti mejno črto, kot jo je na morju določilo arbitražno sodišče, prečkajo skoraj trikrat na dan.

V to statistiko policije pa očitno še ni vštet nedeljski incident, ko je večji hrvaški policijski čoln vplul 2,5 kilometra globoko v slovensko morje in celo 1,3 kilometra čez sredinsko črto v Piranskem zalivu, ki naj bi bila za Hrvate edina veljavna meja med državama na morju. Zaradi tega incidenta je slovenski zunanji minister Miro Cerar napovedal, da bodo v Zagreb poslali protestno noto.

Vplutje policije je incident, vplutje ribičev pa kršitev

Policija sicer vplutje hrvaške policije v slovensko morje obravnava kot incident, medtem ko vplutje hrvaških ribičev kot kršitev zaradi nedovoljenega prestopa meje. V zvezi s tem je slovenska policija obravnavala 236 prekrškovnih postopkov zoper hrvaške ribiče.

Kazni hrvaškim ribičem izreka tudi slovenska ribiška inšpekcija. Kot so za STA sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, so od implementacije arbitražne razsodbe pa do minulega ponedeljka, 25. marca, obravnavali 1047 kršitev ribiške zakonodaje s strani hrvaških ribičev na področju Piranskega zaliva. To povprečno pomeni več kot dve kršitvi na dan.

Večinoma prekrškovnih postopkov, ki so jih sicer uvedli v vseh primerih, zaradi različnih vzrokov - od neprepoznavanja storilca do pomanjkanja podatkov o njem - niso mogli zaključiti. Tako da je bilo dejansko izdanih 90 plačilnih nalogov in 67 odločb o prekršku, pojasnjujejo na ministrstvu.

Policija je zabeležila tudi dve kaznivi dejanji poškodovanja mrež slovenskih ribičev s strani hrvaškega ribiča, in sicer 26. julija lani. Hrvaškemu ribiču - neuradno gre za obdolženca Rina Ossicha - je okrajno sodišče v Kopru 7. februarja letos izdalo tudi kaznovalni nalog. Sodba še ni pravnomočna.

Kazni prejemajo tudi slovenski ribiči

Več podrobnosti sodišče ni hotelo razkriti, je pa hrvaška televizija Nova TV poročala, da mu je sodišče prisodilo pogojno kazen štirih mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta.

To je tudi po podatkih slovenske policije prvi primer, da je bila kakemu hrvaškemu ribiču izrečena zaporna kazen. Pri vseh drugih primerih je šlo namreč za izrek globe.

Na drugi strani tudi slovenski ribiči prejemajo kazni s strani hrvaških organov, ker prečkajo sredinsko črto v Piranskem zalivu in ribarijo do meje, ki jo je Sloveniji določilo arbitražno sodišče. Tovrstnih postopkov je po podatkih kmetijskega ministrstva doslej že 430, skupna višina izrečenih kazni za vse slovenske ribiče pa znaša že okoli 480.000 evrov.

Slovenija sicer ribičem pomaga s pravno zaščito, pri čemer pritožbene postopke vodi puljski odvetnik Ivica Senjak. Nobeden od postopkov še ni pravnomočno zaključen.

Prav tako je slovensko kmetijsko ministrstvo v skladu z implementacijsko arbitražno zakonodajo povrnilo škodo slovenskemu ribiču, ki mu je hrvaški »kolega« uničil mreže, in sicer v višini 816 evrov, so še sporočili z ministrstva.

Ali je morda tudi kak slovenski ribič podobno oškodoval hrvaškega, pa slovenski organi nimajo informacij.