Istrabenz in DUTB sta v ponedeljek podpisala dodatek k sporazumu o finančnem prestrukturiranju družbe Istrabenz s 16. julija 2018. Z dodatkom je bila odložena zapadlost finančnih terjatev in hkrati dogovorjeno, da bo Istrabenz skupščini predlagal povečanje osnovnega kapitala družbe s konverzijo finančnih terjatev v osnovni kapital, je na spletni strani Ljubljanske borze danes objavil Istrabenz.

V DUTB postopkov v zvezi z Istrabenzom danes za STA niso želeli komentirati.

DUTB je glavni finančni upnik Istrabenza, terjatve v višini okoli 109 milijonov evrov, s čimer ima po navedbah časnika Delo v lasti 90 odstotkov terjatev do Istrabenza, so zavarovane z delnicami Istrabenz Turizma, ki ima v lasti šest hotelov na Obali.

Vlada je sredi februarja kot skupščina DUTB tej naložila, da mora terjatve zaradi kršenja sporazuma o finančnem prestrukturiranju unovčiti in torej zaseči delnice Istrabenz Turizma. Kot so takrat zapisali v vladnem uradu za komuniciranje, bodo zavarovanje unovčili "na način izvensodne prilastitve zastavljenih delnic". S tem so tudi ustavili prodajo delnic Istrabenz Turizma, ki je bila februarja v teku.

A bi lahko z zasegom delnic Istrabenz Turizma, kot sta minuli teden poročala časnika Dnevnik in Delo, Istrabenz postal insolventen in bi lahko končal v stečaju. Delo je tudi poročalo, da bi morala DUTB za zaseg delnic Istrabenz Turizma odkupiti terjatve vseh upnikov Istrabenza.

Vlada je sicer v sklepu glede Istrabenz Turizma določila, da bo morala DUTB ustanoviti posebno namensko družbo, na katero bo prenesla pridobljene delnice družbe Istrabenz Turizem.

Pred ustanovitvijo te namenske družbe pa bo moral še Slovenski državni holding (SDH) pripraviti naložbeni dokument, v katerem bodo izkazane dolgoročne sinergije ter ekonomski učinki konsolidacije lastništva turističnih družb.

Kot je takrat pojasnila državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Eva Štravs Podlogar, je odločitev za ustavitev prodaje Istrabenz Turizma skladna z usmeritvami strategije razvoja turizma. S tem bodo vzpostavljeni pogoji za nadaljnjo lastniško in poslovno konsolidacijo zdraviliško-hotelskega turizma.

Z lastništvom Istrabenza bi DUTB poleg družbe Istrabenz Turizem, v kateri ima Istrabenz 100-odstotni delež, pridobila med drugim tudi polovico družbe Adriafin, ki je lastnica družbe Vinakoper.