Kristalne globuse so osvojili biatlonka iz južne Tirolske Dorothea Wierer, tekačica Ingvild Flugstad Oestberg ter s trojčkom zmag ob koncu njena rojaka Johannes Thingnes Boe in Johannes Hoesflot Klaebo. Norveška je na vrhu vseh razvrstitev pokala narodov med tekači in lovci.

Zanimivo, da so prav najuspešnejši v sezoni tudi na zadnjih tekmah pokazali največ. To velja tako za najboljše v pokalu kot tudi v slovenskih reprezentancah. Anamarija Lampič je tudi tridnevni kanadski tour končala kot 22. in tako v skupnem seštevku pritekla 25. mesto. Tudi skupni seštevek točk nekdanje zmagovalke med mlajšimi članicami je najboljša bera doslej. Ob 18 uvrstitvah med trideset (najvišje 6. mesto) bo srebrna kolajna s svetovnega prvenstva v Seefeldu skupaj s Katjo Višnar imela posebno vrednost. Zastopanost svetovnega vrha odraža denimo podatek, da je bilo pred Lampičevo osem Norvežank, sedem Švedinj, tri Rusinje, dve Američanki in posameznice iz Finske, Švice, Nemčije ter Avstrije. Tik za trideseterico sta tudi Alenka Čebašek in Katja Višnar, med petdeset pa Lea Urevc, kar odraža moč ekipe.

Tridnevni mini kanadski tour je uspešno končal tudi Miha Šimenc, pozitivno presenečenje te zime. »Quebec je bil zelo naporen. Forma pada in tudi lahka proga po profilu je vražje težka. Zadovoljen sem, da sem izpeljal vse v zame zelo uspešni sezoni,« je kimal zimi 23-letni Logatčan. Kar desetkrat se je v sprintih uvrstil med najboljših trideset, med drugim pa je dosegel tudi za slovenske tekače zgodovinsko uvrstitev med deset. To je zadostovalo za uvrstitev med najboljših petdeset tekačev zime. V sprintu je bil 23. To je najboljša sezona slovenskega tekača v zgodovini svetovnega pokala sploh. Tudi celotna reprezentanca je presegla pričakovanja. Skupno deseto mesto v pokalu narodov je za Slovenijo z neprimerljivo ožjo tekmovalno bazo in nekajkrat nižjim proračunom nemogoče primerjati s Kanado, Nemčijo, Švico, Italijo. Tekačice so se s sedmim mestom uvrstile zgodovinsko visoko. Skupni seštevek vseh točk je primerljiv le s sezonami z neponovljivo Petro Majdič.

Fak izpustil tretjino tekem

Jakov Fak je s 15. mestom na nedeljski paradi elitne trideseterice ob vseh težavah sklenil kot 26. biatlonec zime. Z najboljšimi dosežki ob uvodu na Pokljuki in spomladi. Moral je izpustiti tretjino tekem, zagotovo posebne analize pa je vredna njegova strelska učinkovitost. Lani, šesti v pokalu, je bil najboljši strelec s skoraj desetodstotno višjo strelsko učinkovitostjo (94/85 odstotkov zadetih tarč). Klemen Bauer je v soboto zmogel četrto uvrstitev med trideset (22. mesto), kar je po tej plati najslabše v zadnjih trinajstih sezonah. Pokalne točke sta osvojila le še Miha Dovžan in Urška Poje, slednja na Holmenkollnu dvakrat 41. Tik za dobitnicami. Tudi trinajsto mesto biatloncev v pokalu narodov je po lanskem osmem mestu padec v realnost. Prihodnjo sezono bo kvota nastopajočega manj. Biatlonke so ekipno zunaj dvajseterice.

Soimenjaka Johannes Klaebo in Johannes Boe sta najboljše pokazala tudi na koncu. Klaebo je hitrost, spretnost in odličen pregled nad dogajanjem izkoristil v zaključku vseh treh preizkušenj v Quebecu. Aleksandru Bolšunovu, čeprav je zaostajal le nekaj sekund, ni dal nikakršne možnosti, čeprav so bile razlike minimalne v točkah in bi le majhna napaka pomenila preobrat. Za Rusa je bil v soboto največji hendikep zlomljena palica. Lovec Boe je s simboli Vikinga na domačem Holmenkollnu niz zmag potegnil na končnih 16 in s tem še popravil rekordno leto Martina Fourcada, ki je kraljeval kar sedem (pravljičnih) let. Ob 25 tekmah je zmagal kar 64 odstotkov tekem, kar je za disciplino z nepredvidljivim streljanjem izjemno visok odstotek. Pred Fourcadom je globus osvojil Johannesov starejši brat Tarjei.