Šest narokov za glavno obravnavo je zadoščalo višji sodnici Vanji Verdel Kokol, da je izpeljala dokazni postopek zoper Andreja Šiška in Mateja Lesjaka. Časovna obsežnost in zgoščenost procesa je zahtevala svoj davek pri pripadnikih prvoobtoženega. Pred današnjo besedo strank niso organizirali postroja, tudi kakšnega drugega medijsko odmevnega dogodka ne. Dogajanje v veliki dvorani okrožnega sodišča v Mariboru je spremljala le peščica.

Ker ne bi v ničemer prispeval k razjasnitvi pravno relevantnih okoliščin, je sodnica zavrnila predlog obrambe, ki je terjala zaslišanje vsega slovenskega političnega vrha. Po malenkostni spremembi besedila obtožnice je državni tožilec Tilen Ivič utemeljil svojo sklepno oceno, da je obtoženima dokazal očitano kaznivo dejanje, za katero je predpisana največ petletna zaporna kazen.

Absurdne in neverodostojne so bile navedbe obrambe, je ocenil tožilec. Šiškova zagovornica Lucija Šikovec Ušaj in obtožena se niso zmogli poenotiti niti v tem, kaj se je 1. septembra lani sploh dogajalo v Janhovi pri Apačah, kjer naj bi se zgodila razvpita ustanovitev oborožene skupine Štajerska varda. Odvetnica je trdila, da je šlo za športnorekreacijski dogodek, je spomnil Ivič, obtoženca pa sta govorila o provokaciji, ki naj bi razkrivala luknje v državnem varnostnem sistemu, obenem pa naj bi dvigovala prepoznavnost Šiškove stranke Zedinjena Slovenija. »Pri katerih športnih aktivnostih se udeležence nagovarja k oborožitvi in ustanavljanju vard, kar je Šiško dokazano počel? Zakaj bi se na takšnih aktivnostih za hec zbiralo podatke o krvni skupini in znanju ravnanja z orožjem?« se je spraševal tožilec.

Ivič očita Šišku pozivanje k oboroženemu uporu in ščuvanje k nasilni spremembi ustavne ureditve, soobtoženemu Lesjaku pa pomoč pri tem dejanju. Drugoobtoženega, ki se brani s prostosti, bi obsodil na osemmesečno pogojno obsodbo z dvoletno preskusno dobo, Šiško pa naj gre v zapor, in sicer za 16 mesecev, je predlagal. »Ni pozitivne prognoze, da bi se (Šiško) v prihodnje vzdržal takšnih kaznivih dejanj,« je dodal tožilec in terjal podaljšanje pripora do pravnomočnosti sodbe. Na prostosti bi namreč po njegovem prepričanju nadaljeval organiziranje vard in vnovično ščuvanje k nasilni spremembi ustavne ureditve.

Marseljeza in Vojna svetov

Šikovec-Ušajeva je sklepno besedo začela z recitiranjem francoske himne. Njeni verzi so namreč po njeni oceni podobni tistim domoljubnim pesmim, s katerimi tožilstvo utemeljuje očitke zoper Šiška, da je ščuval in napeljeval k nasilni spremembi ustavne ureditve. Odvetnica je omenila tudi radijsko igro Vojna svetov, s katero je Orson Welles 30. oktobra 1938 prestrašil vso Ameriko. Šiško bi tudi naredil paniko, če bi imel dostop do medijev. »A ga ni imel. Zato je s svojo provokacijo nadaljeval. To je bil edini način, da je vzbudil pozornost,« ga je branila.

Skratka, Šiško je zgolj poskrbel za »šov«, za »nekaj, kar popestri«, ko je govoril o ustanovitvi dežele Štajerske. Zato si zasluži oprostilno sodbo. »Koliko ljudi bi prišlo v tisti gozd, če bi vnaprej napovedal, da je šlo za provokacijo?« se je spraševala. Šiško je po njeni oceni še premalo opominjal javnost na slabo zaščitenost slovenskih meja. Politično aktivna pravnica (med drugim je ljubljanska mestna svetnica iz vrst SDS) pravi, da utegne Slovenijo preplaviti na desettisoče migrantov, ki trenutno prebivajo v BiH. Obtožena bosta svojo sklepno besedo imela v torek, sodba pa bo najverjetneje izrečena v petek, ko je Verdel-Kokoljeva razpisala zadnji narok.