Pred nedavnim je podjetje ManpowerGroup predstavilo najnovejšo raziskavo o zrelosti trga delovne sile, Total Workforce Index. Raziskava uporablja več kot 90 kriterijev, poteka pa vse leto v 75 državah sveta. Slovenija je zasedla zlato sredino, 45. mesto, od koder se je povzpela z 58. mesta v letu 2017.

Slovenija podpira podjetništvo

Raziskava zajema podatke o razpoložljivosti delovne sile, ki se nanaša na velikost delovne sile v posamezni državi z upoštevanjem rednih zaposlitev in drugih oblik dela. Slovenija je po številu rednih zaposlitev na 19. mestu, po številu začasnih oblik zaposlitve na 50. mestu, medtem ko delež neformalnih oblik dela celotne delovne sile znaša štiri odstotke. Zanimiv je podatek, da se je Slovenija pri ocenjevanju neenakosti med spoloma uvrstila na visoko 7. mesto. Restriktivnost posamezne zaposlitvene politike v procesu selekcije kadrov je prav tako pomemben dejavnik. Slovenija se s 47. mestom uvršča med povprečno gostoljubne države, ko govorimo o odprtosti politike podeljevanja vizumov, prav tako pa s 37. mestom velja za eno izmed ugodnejših držav, ki podpirajo podjetništvo. Osnovni viri podatkov za Total Workforce Index temeljijo na statističnih podatkih ministrstev za delo za 75 trgov, Centralne obveščevalne agencije, Svetovne banke podatkov, Trading Economics in internih podatkov skupine ManpowerGroup.

S plačami pod povprečjem

V regiji EMEA (Evropa, Bližnji vzhod in Afrika) se na vrhu lestvice znajdejo Velika Britanija, Irska, Estonija, Združeni arabski emirati in Izrael, Slovenija je uvrščena na 27. mesto (izmed 40). Zanimiv je vpogled v posamezne dejavnike, ki odlikujejo regijo EMEA, med njimi povprečna plača, ki po podatkih raziskave znaša 2418 dolarjev (globalno povprečje znaša 1957 dolarjev). Nekaj več kot polovica držav znotraj regije EMEA zdrsne pod povprečje, med njimi tudi Slovenija, ki je tudi pod globalnim povprečjem. Švica, Danska in Luksemburg ponujajo najvišje povprečne mesečne plače. zm