Nemec Markus Eisenbicher je prvi junak finala svetovnega pokala v smučarskih skokih na letalnici v Planici. 27-letni Bavarec, letošnji svetovni prvak z velike skakalnice, je dosegel svojo prvo zmago v karieri na tekmah za svetovni pokal, potem ko je vse kazalo, da bo znova drugi. Po prvi seriji je za vodilnim Japoncem Rjojujem Kobajašijem zaostajal kar 11,6 točke, vendar vladar letošnje zime je v finalu naredil napako (220 metrov) in moral zmago prepustiti Eisenbichlerju, medtem ko je bil tretji Poljak Piotr Žyla. »Sanjsko. Dolgo časa sem čakal to zmago. Pomeni mi toliko kot zlata kolajna na svetovnem prvenstvu. Užival sem, saj obožujem polete. V finalu sem tvegal do skrajnih meja, saj sem odločil za popoln napad in uspel,« je povedal Markus Eisenbichler.

Bertoncelj: Ni grenkega priokusa

»Ni nobenega grenkega priokusa,« je slovenski selektor Gorazd Bertoncelj komentiral razplet, ko sta najboljša Slovenca Timi Zajc s četrtim in Domen Prevc s petim mestom obstala tik pod zmagovalnim odrom, lep ekipni uspeh pa so dopolnili Peter Prevc z desetim, Anže Semenič z 20. in Bor Pavlovčič z 29. mestom. »Prvi trije so bili suvereno najboljši. V prvi seriji jim je malce pomagalo znižanje zaletišča, s čimer so dobili veliko dodatnih točk. Na koncu ima Zajc enak zaostanek za prvim, kot je bil po prvi seriji,« je še pojasnil Bertoncelj.

Čeprav je ostal tik pod zmagovalnim odrom, je bil 18-letni Timi Zajc nasmejan do ušes. V prvi seriji je osebni rekord izboljšal za meter in s flomastrom je na smuči napisal številko 240. »Pred tekmo sploh nisem pomislil na stopničke. Prejšnji teden v Vikersundu namreč nisem bil v posebej dobri formi za letenje, zato je bilo vprašanje, kako se bom znašel na letalnici. Več razmišljam o tem, kako daleč bom letel, in ne o tem, na katero mesto se bom uvrstil. Dokler bom letal tako daleč, da bom presenečal samega sebe, bo vse popolno. Izpolnil sem cilj, da v Planici dosežem zadnjo rdečo črto. Do tiste, ki označuje magično mejo 250 metrov, je še veliko prostora in to je zame nov velik izziv. Vsakič, ko prečrtam osebni rekord, dobim novo motivacijo, da bi letel še dlje. Če naredim popoln skok in so razmere v zraku prave, je možnih tudi 250 metrov. Komaj čakam zadnji dve tekmi, ko bo več sonca in vzgonskega vetra ter tako nov nor dan zame,« je bil navdušen Timi Zajc.

Čeprav je bil Domen Prevc junak Vikersunda, je bil danes zelo zadovoljen tudi s petim mestom, za katero se je v zahtevnih razmerah, saj v Planici popoldne piha veter v hrbet, zagrizeno boril. »Naredil sem dva lepa skoka. Lahko skočim še boljše, a sem zadovoljen tudi s tem. Z razmerami se nisem obremenjeval, ampak smo veseli, da smo iz tekme potegnili največ, kar je možno. Ni grenkega priokusa, da sva bila dva tik pod stopničkami, saj je vsak zelo zadovoljen, če naredi dva dobra skoka. Tokrat so bili drugi boljši in jim privoščim uspeh,« je razlagal Domen Prevc po tekmi, ki si jo je ogledalo 13.500 gledalcev.

Peter Prevc boljši ob vetru v hrbet kot ob vzgonskem vetru

Obakrat, ko je Peter Prevc doskočil, je s stisnjenima pestema pokazal, da je s svojim nastopom zadovoljen. Prikazal je namreč vse tisto, česar je bil danes sposoben, in to mu je prineslo uvrstitev na rob deseterice. »Odlično. Velikih napak nisem delal. Bolje sem se znašel ob vetru v hrbet kot pa dan prej v močnem vzgonskem vetru. Upam, da sem si pridobil dovolj samozavesti, da bom letel naravnost po zraku,« je nastop ocenil Peter Prevc. Vesel je, da se je prebil med najboljših 30 v svetovnem pokalu, ki bodo imeli pravico nastopa v nedeljo.

Anže Semenič (20. mesto) je bil razočaran nad svojimi skoki. Za nameček je poskrbel za preplah, ko ga je v prvem poletu odneslo povsem na rob doskočišča. »Ko zamudim odriv, me začne zanašati v desno stran in me nese proti ograji. A tega sem že navajen in je za gledalce bolj strašljivo kot zame,« je ostal hladnokrven Anže Semenič. Bor Pavlovčič, član domačega kluba Rateče - Planica, je bil zelo zadovoljen z dvema osvojenima točkama in novim osebnim rekordom 234,5 metra, ki ga je postavil v poskusni seriji, potem ko je izkoristil visoko naletno mesto. Brez finala so ostali Tilen Bartol, Žiga Jelar, Jaka Hvala in Jurij Tepeš, ki je bil žrtev razmer, saj so po njegovem ponesrečenem poletu dvignili nalet. Morda je bil to zadnji skok v karieri 30-letnega Ljubljančana.