Vzrok eksplozije, zaradi katere se je porušilo več tovarniških poslopij v industrijskem parku, še ni znan.

Silovita eksplozija v tovarni gnojil v industrijskem parku v mestu Yancheng v provinci Jiangsu je bila tako močna, da je povzročila potres z magnitudo 2,2. O okenskih šipah in kovinskih vratih garaž, ki jih je dobesedno odneslo s hiš, pa so poročali tudi 2,5 kilometra daleč. V industrijskem parku je nastalo opustošenje, saj je eksplozija prizadela 16 tovarn.

Eksplozija je odjeknila okoli 15. ure po lokalnem času, sledila pa je požaru v tovarni gnojil. Gasilci so ogenj, s katerim so se borili vso noč, danes pogasili. Po navedbah Xinhue je onesnaženje zraka na območju v okviru dovoljenih vrednosti.

Z območja evakuirali več kot 3000 ljudi

Na kraju nesreče je več sto reševalcev, z območja pa so evakuirali več kot 3000 ljudi.

Oblasti vzrok za nesrečo še preiskujejo. Kitajski predsednik Xi Jinping, ki je na obisku v Italiji, je zahteval čimprejšnje končanje preiskave in sprotno obveščanje javnosti.

Na Kitajskem so industrijske nesreče pogoste, saj velikokrat le slabo upoštevajo varnostna pravila in postopke.

Novembra lani je zaradi uhajanja plina v tovarni plastike v mestu na severu Kitajske, ki bo eno od prizorišč zimskih olimpijskih iger leta 2022, umrlo 24 ljudi, 21 jih je bilo poškodovanih.

Leta 2015 je Kitajsko pretresla silovita eksplozija v skladišču v mestu Tianjin na severu države, ki je terjala najmanj 165 mrtvih, povzročila za več kot milijardo evrov škode in sprožila jezo prebivalstva, ker jih oblasti niso v zadostni meri obvestile o vzrokih nesreče in njenih posledicah za okolje.