Po dveh tekmah v kvalifikacijah za EP 2020, ki ga bodo prvič gostile tri države (Švedska, Avstrija, Norveška), ima Slovenija v skupini 4 dve zmagi (Latvija, 27:21; Estonija, 31:20), Nizozemska pa po eno zmago (Estonija, 35:25) in poraz (Latvija, 29:25). Selektor Vujović je včeraj objavil seznam 20 reprezentantov, ki jih je povabil 7. aprila na začetek priprav v Zreče. Spet je poskrbel za nekaj presenečenj, ob tem pa je – kljub težavam z glasom – kritiziral nekatere igralce, predvsem Boruta Mačkovška, člana madžarskega Veszprema.

Črnogorec ima največ težav z vratarji, saj ne more računati na Klemna Ferlina (ima močno alergijo, čakajo pa ga dodatna testiranja, s katerimi naj bi ugotovili, na kaj je sploh alergičen) in Matevža Skoka, zato je na seznamu Rok Zaponšek, ki brani za Csurgoi na Madžarskem. Poškodovana sta Darko Cingesar in Marko Bezjak, po dolgem času se vrača Vid Poteko, prav tako tudi Nejc Cehte, ki je dobil prednost pred Žigo Mlakarjem… »Z Bezjakom sem želel priti v stik, a mi ni uspelo od njega izvedeti pravih razlogov, zakaj ga ne bo. Menda je razlog poškodba, ki se vleče že nekaj časa in zaradi katere v klubu ne trenira, jemlje zdravila in dobiva injekcije. Očitno mu je razloge lažje pojasniti reprezentančnemu direktorju Urošu Mohoriču, s katerim sta bila v stiku, kot pa meni, ki v takšnih situacijah trdo pritisnem na igralce in jih skušam prepričati o nasprotnem,« je zadevo z organizatorjem igre nemškega Magdeburga pojasnil Vujović.

Selektor priznava, da je imel pri oblikovanju seznama igralcev nekaj dvomov, največjega pa zaradi Boruta Mačkovška. »Njegov odnos do reprezentance, vedenje, forma in vse drugo ni na primerni ravni. Mogoče bo kdo rekel, da sem neumen, Balkanec in divjak, a občasno si zaželim, da bi vzel mokro vrv in Mačkovška z njo dobro premlatil. A potem spet pomislim na njegove vrhunske igralske sposobnosti in predispozicije, ki pa jih žal večinoma ne izkorišča v igri. Vsi od navdušenja padamo v nezavest, ko doseže gol, pozabljamo pa na to, da ob tem zgreši pet, šest strelov in da zaradi njegovih napak v obrambi dobivamo gole. Z njim sem bil zelo potrpežljiv, a zdaj ima resen, zadnji opomin. Če je pripravljen in motiviran igrati za reprezentanco tako, kot je treba, bo to pokazal na igrišču, v nasprotnem primeru bom namesto njega poklical drugega,« je bil Vujović kritičen do 26-letnega in 203 centimetre visokega Mačkovška.

Glavna novost v reprezentanci je, da je Uroš Zorman, nekdanji igralec in zdajšnji pomočnik trenerja v Kielcah na Poljskem, poleg Uroša Šerbca tudi uradno pomočnik selektorja Veselina Vujovića. V tej vlogi bo debitiral prav proti Nizozemcem, Vujović pa pravi: »Njegove funkcije v mojem strokovnem štabu ne morem natančno definirati. Ne gre za to, da prihaja Zorman kot pomočnik narodnega heroja. Vse, kar bo rekel in naredil dobrega, pametnega in konstruktivnega, bo seveda dobrodošlo. Vsi v reprezentanci se lahko veliko naučimo od njega. Vsak ima nekaj svojega, in če bi jaz mislil, da sem najpametnejši na svetu, bi bil v resnici neumen kot noč.« Na vprašanje, kako bosta sodelovala človeka z velikim egom in temperamentom, Vujović odgovarja: »Verjamem, da odlično. Če se malce pošalim: jaz sem šef njemu in vsem drugim v reprezentanci. Pogosto šef sicer nima prav, ampak je še vedno šef, zato je zadeva povsem jasna.«